StoryEditor

Počet obetí cunami výrazne vzrástol, prekvapené indonézske úrady sa dopustili fatálneho omylu

23.12.2018, 06:15
Autor:
chochoČTKČTK
Úrady sa najprv domnievali, že nejde o cunami, ale o príliv, a vyzvali obyvateľstvo, aby neprepadalo panike.

Najmenej 222 mŕtvych si vyžiadala mohutná vlna cunami v pobrežných oblastiach pri Sundskom prielive medzi indonézskymi ostrovmi Jáva a Sumatra. Oznámila to dnes indonézska agentúra pre katastrofy. Zvýšila tak pôvodnú bilanciu, ktorá hovorila o 168 mŕtvych. 

Podľa novej bilancie sa pri cunami zranilo 843 ľudí, ďalších 28 je nezvestných. Bilancia nemusí byť konečná. Indonézske úrady tiež oznámili, že medzi obeťami nie sú žiadni cudzinci a všetci mŕtvi sú Indonézania.

Stovky poškodených domov

Cunami udrelo v sobotu večer miestneho času na pobreží z oboch strán Sundského prielivu, ktorý leží medzi ostrovmi Jáva a Sumatra. Príčinou bol podľa indonézskej geofyzikálnej agentúry zrejme výbuch sopky Krakatoa, po ktorom nasledoval podmorský zosuv pôdy. Sopka vybuchla 24 minút pred úderom cunami.

Jednou z najhoršie postihnutých oblastí je provincia Banten, na ktorej plážach sú ubytovaní turisti. Tam zomrelo 126 ľudí a podľa indonézskych médií boli medzi turistami hlavne zamestnanci štátnej energetickej spoločnosti a úradníci ministerstva športu a mládeže.

Podľa hovorcu civilnej obrany je poškodených asi deväť hotelov, desiatka lodí, mnoho automobilov a okolo 400 domov.

Úrady nevydali varovanie

Úrady nevydali vopred žiadne varovanie, pretože sa najprv domnievali, že nejde o cunami, ale o príliv a obyvateľov vyzvali, aby nepodliehali panike. Vlna ich preto zaskočila. "Bol to omyl, ľutujeme to," uviedol hovorca Nugroho podľa agentúry AFP. Omyl podľa neho pramenil z toho, že vlne tentokrát nepredchádzalo zemetrasenie.

Vlna zasiahla aj vonkajší stan, v ktorom sa práve konal koncert miestnej skupiny Seventeen. Jeden jej člen rovnako ako manažér katastrofu neprežili.

"Modlil som sa a utekal som"

"Prišli sme o deviatej večer na prázdniny a náhle tu bola voda. Všetko sčernelo. Nešla elektrina," uviedol pätnásťročný Muhammad Bintang, ktorý na veľmi populárnej pláži Carita Beach na západnom pobreží ostrova Jáva videl, ako sa vlna blíži. "Nemohol som naštartovať svoju motorku, a tak som utekal preč. Modlil som sa a utekal som, najrýchlejšie ako som mohol," vykreslil AFP dvadsaťtriročný Lutfi Al Rasyid.

"Musel som utekať, zatiaľ čo vlna prekonala pláž a prenikla 15 či 20 metrov do vnútrozemia," vykreslil Nór Oystein Lund Andersen podľa agentúry AP. Zrovna robil snímky sopky, keď náhle uvidel, že sa k nemu blíži veľká vlna. "Vlna sa dostala k hotelu a zmietla autá z cesty za ním. Stihol som s rodinou utiecť lesnými chodníčkami do vyššej polohy, kde sa o nás miestni postarali. Vďakabohu sme vyviazli nezranení," dodal.

Medzi obeťami nie sú Slováci

Medzi obeťami vĺn cunami by nemali byť žiadni Slováci. Pre TASR to potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel.

"Podľa informácií miestnych úradov nie sú medzi obeťami žiadni občania Európskej únie (EÚ). MZVaEZ SR eviduje vo svojom systéme 40 občanov Slovenskej republiky, ktorí sa toho času nachádzajú v Indonézii," uviedol hovorca rezortu diplomacie.

Státisíce obetí v roku 2004

Indonézia má za sebou septembrové ničivé zemetrasenie, ktoré sprevádzala vlna cunami a ktoré neprežilo vyše 2000 ľudí.

Indonézia leží v oblasti častých zemetrasení. V roku 2004 pri zemetrasení a cunami, ktoré postihli viaceré krajiny, zomrelo v Indonézii cez 120-tisíc ľudí. Celkovo si táto udalosť vyžiadala 226-tisíc obetí.

01 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 02 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí 03 - Modified: 2024-04-15 06:35:10 - Feat.: - Title: Po zosuve pôdy v Indonézii potvrdili najmenej 18 obetí 04 - Modified: 2024-04-14 13:29:13 - Feat.: - Title: Zosuv pôdy v Indonézii vyvolaný dažďami si vyžiadal najmenej 19 životov 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:27