StoryEditor

Podráždená reakcia Moskvy na Merkelovú a Macrona: Zamerajte sa na problémy, ktoré vytvárajú vaši kyjevskí chránenci

29.12.2018, 14:14
Autor:
ČTKČTK
Ruské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že Nemecko a Francúzsko by sa namiesto poučovania Ruska o ľudských právach mali pozrieť na to, ako tieto práva porušuje Kyjev.

Ruské ministerstvo zahraničia dnes dotknuto reagovalo na piatkové výroky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona týkajúce sa rusko-ukrajinského incidentu v Kerčskom prielive a Ruskom okupovaného Krymu.

Ministerstvo podľa agentúry TASS okrem iného vyhlásilo, že Nemecko a Francúzsko by sa namiesto "poučovania" Ruska o ľudských právach mali pozrieť na to, ako tieto práva porušuje Kyjev.

"Namiesto snahy poučovať Rusko, vyzývame našich partnerov ..., aby obrátili pozornosť na do očí bijúce fakty o tom, že Kyjev hrubo porušuje ľudské práva a tie slobody, na ktorých toľko záleží 'kolektívnemu Západu'," uviedlo podľa agentúry TASS ministerstvo zahraničia.

Dvojité štandardy voči Rusku

Ruská diplomacia tiež obvinila štáty Európskej únie z uplatňovania zjavných dvojitých štandardov voči Rusku. Namiesto toho by sa "naši partneri" mali zamerať "na skutočné problémy, ktoré vytvárajú ich 'kyjevskí chránenci' európskej bezpečnosti a stabilite".

Za nezmyselné ministerstvo označilo pokusy spochybniť právny štatút Krymu a Sevastopoľa ako subjektov Ruskej federácie. "Rusko bude aj naďalej tvrdo obhajovať svoju suverenitu a zastavovať pokusy o akékoľvek provokácie," zdôraznilo.

Prihliadajú na reálne riziká

Zároveň uviedlo, že Rusko "naďalej zaisťuje slobodnú plavbu" Kerčským prielivom "v súlade s existujúcimi rusko-ukrajinskými dohodami, vnútroštátnymi právnymi predpismi a príslušnými medzinárodnými normami".

Avšak ministerstvo zároveň upozornilo, že "samozrejme s prihliadnutím na reálne bezpečnostné riziká, hrozby a možné provokácie zo strany Ukrajiny a jej západných priateľov".

Vyzvali na prepustenie námorníkov

Merkelová a Macron v piatok vyzvali Rusko, aby prepustilo ukrajinských námorníkov, ktorých zajalo minulý mesiac aj s ich loďami v Kerčskom prielive medzi Azovským a Čiernym morom, čo Moskva odmieta. Podľa nej 24 zadržaných námorníkov nelegálne prekročilo hranice Ruska a bude s nimi naložené podľa ruského práva. Ukrajina Rusko v súvislosti s týmto incidentom obvinila z agresie.

"Žiadame bezpečnú, slobodnú a nerušenú plavbu pre všetky lode Kerčským prielivom a okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých nezákonne zadržiavaných ukrajinských námorníkov," uviedli Merkelová a Macron v spoločnom vyhlásení.

Vyjadrili tiež "veľké znepokojenie nad stavom ľudských práv na Kryme, anektovanom Ruskom v rozpore s medzinárodným právom".

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:50