Ruský prezident Vladimir Putin ovládol v marci voľby a predĺžil svoje úradovanie vo funkcii o ďalších šesť rokov. V zahraničnej politike však čelil viacerým turbulenciám, ktoré spôsobili podozrenia z účasti Ruska v zasahovaní do prezidentských volieb v USA v roku 2016, otrava bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa vo Veľkej Británii a rast napätia vo vzťahu k Ukrajine.Reuters
StoryEditor

Rusko je pripravené na dialóg, odkázal v novoročnom liste Putin Trumpovi

30.12.2018, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Podľa ruského prezidenta by mali Spojené štáty a Rusko spoločne zaisťovať stabilitu a medzinárodnú bezpečnosť.

Rusko je pripravené na dialóg so Spojenými štátmi o "rozsiahlej agende". V novoročnom liste adresovanom americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi to podľa vyhlásenia Kremľa napísal jeho ruský náprotivok Vladimir Putin.

V posolstve určenom Bielemu domu "Putin zdôraznil, že rusko-americké vzťahy sú najdôležitejším faktorom zaistenia strategickej stability a medzinárodnej bezpečnosti, a potvrdil, že Rusko je otvorené dialógu s USA o tom najširšom okruhu otázok", napísala agentúra RIA Novosti.

Rok spolupráce

Pred rokom Putin poslal Trumpovi obdobné novoročné prianie, v ktorom napísal, že sa teší na rok "spolupráce" medzi oboma krajinami, poznamenala televízia CNBC.

Konštatovala pritom, že posledný rok bol poznačený intenzívnym vyšetrovaním údajného zasahovania Ruska do volieb v USA z roku 2016 aj Trumpovým výrazným odklonom od predchádzajúcej americkej zahraničnej politiky na Blízkom východe a v Európe, čo sú dve oblasti, na ktoré sa Putin teraz zameriava.

Možno najpozoruhodnejším však podľa CNBC bol júlový summit a následná tlačová konferencia oboch vodcov v Helsinkách, kde sľúbili obnovenie spolupráce svojich krajín a stiskom ruky vyslali signál o nadviazanie priateľských kontaktov.

Odkazy postsovietskym krajinám

Putin podľa Kremľa oslovil s blahoželaním predstaviteľov radu postsovietskych republík; v kremeľskom zozname sú všetky s výnimkou pobaltskej trojica - Litvy, Lotyšska a Estónska -, ktorá má s Moskvou dlhodobo napäté vzťahy, a takisto Ukrajiny a Gruzínska, s ktorými trvajú okrem iného územné spory.

Putin však zablahoželal vedeniu Abcházska a Južného Osetska, teda dvoch separatistických provincií, ktoré sa začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia s ruskou pomocou odtrhli od Gruzínska a ktorých nezávislosť uznalo Rusko a niekoľko ďalších krajín.

Blahoželania do sveta

Putinove blahoželanie putovalo okrem iného tiež k najvyšším predstaviteľom Argentíny, Brazílie, Británie, Číny, Francúzska, Indie, Talianska, Izraela, Japonska, Južnej Kórey, Maďarska, Nemecka, Sýrie, Turecka a Venezuely.

Medzi ďalšími adresátmi boli napríklad pápež František alebo šéfovia OSN a Medzinárodného menového fondu a taktiež mnohých medzinárodných športových organizácií - napríklad olympijského výboru a futbalovej, hokejovej či džudistickej federácie.

01 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:24