StoryEditor

Británia: Teroristom môže byť ktokoľvek

16.08.2006, 00:00
Tí ktorí plánovali ohromné teroristické útoky vôbec nevyzerajú ako potenciálni teroristi. Briti majú problém identifikovať, kto vlastne ohrozuje ich bezpečnosť.

Agentúra AP získala videozáznam, na ktorom je zachytený jeden z 23 podozrivých teroristov, ktorí plánovali útoky na transatlantické lety z Veľkej Británie do Spojených štátov. Záznam urobili v jednom obchode iba dve hodiny pred tým, ako polícia zatkla dvadsaťdvaročného Tayiba Raufa spolu s jeho bratom. Mladý terorista vyzerá ako obyčajný mladík, mohol by byť susedom ktoréhokoľvek Brita.

Chlapci od vedľa
Obchod, v ktorom videozáznam vznikol, patrí Mohamedovi Nazamovi, priateľovi rodiny Raufovcov. Podľa neho je video dôkazom mladíkovej neviny. "Vyzerá ako niekto, kto plánuje takúto vzburu?" pýta sa Nazam. A v tom je práve problém. Tí, ktorí plánovali obrovské teroristické útoky, vôbec nevyzerajú ako potenciálni teroristi. Briti majú problém identifikovať, kto vlastne ohrozuje ich bezpečnosť. Tayib Rauf má na zázname na sebe biele tričko a je zemiakové lupienky. Nikto by nepovedal, že chce do vzduchu vyhodiť lietadlo plné ľudí.
Medzi predpokladanými teroristami je aj istý Don Stewart-Whyte, známy pod menom Abdul Waheed. Toto meno prijal iba pre pol rokom po konvertovaní na islam. Stewart-Whyte sníval o tom, že bude mať raz Porsche. Oženil sa ako mladý. Žil 50 kilometrov od Londýna. Mladíka, ktorý ako teenager kosil vo svojej štvrti trávniky, by málokto tipoval na niekoho, komu by brutálny teroristický čin prišiel na um. Nikdy nemal žiadne problémy. Pracoval v obchode s elektronikou a jeho otec bol aktívnym členom konzervatívnej strany. Po tom, ako prešiel na islam, zmenil si meno a nechal narásť bradu. Podľa susedov však nič nenasvedčovalo, že sa z neho môže stať radikál. "Bol tou poslednou osobou, ktorú by ste podozrievali," hovorí jeho známy.

Teroristky matky
Britské noviny priniesli aj informácie, že medzi teroristami, ktorí chceli zaútočiť, mali byť aj matky s deťmi. Matky údajne chceli zneužiť svoje deti ako živý štít. Práve preto zaviedli na letiskách kontrolu fľašiek s mliekom, ktoré musia rodičia ochutnať.
Podľa správ, ktoré sa dostali na verejnosť z vyšetrovania, teroristi sa na útok pripravovali dokonca v dvoch najnavštevovanejších národných parkoch v Anglicku a vo Walese.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:50