Reuters
StoryEditor

Netanjahu a Putin sa zhodli na posilnení spolupráce v Sýrii

04.01.2019, 18:33
Autor:
ČTKČTK
Obe strany potvrdili, že majú v úmysle posilniť spoluprácu prostredníctvom vojenských i diplomatických kanálov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ruský prezident Vladimir Putin sa v dnešnom telefonáte zhodli na posilnení spolupráce a na potrebe poraziť terorizmus v Sýrii. Informovali o tom izraelská médiá.

V čase, keď sa Spojené štáty pripravujú na stiahnutie svojich vojakov zo Sýrie, obaja štátnici potvrdili, že je potrebné posilniť vojenské aj diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami.

V rozhovore sa Putin a Netanjahu "zamerali na vývoj v Sýrii, aj v súvislosti s oznámeným zámerom Spojených štátov stiahnuť svojich vojakov z krajiny. Poukázali na potrebu konečnej porážky terorizmu a rýchle urovnanie politickej situácie v Sýrii," uviedol Kremeľ vo svojom vyhlásení.

Obe strany tiež zopakovali, že majú v úmysle posilniť spoluprácu prostredníctvom vojenských i diplomatických kanálov.

Telefonát neskôr potvrdil aj úrad izraelského premiéra. Uviedol, že Netanjahu Putinovi okrem iného povedal, že "Izrael je odhodlaný pokračovať vo svojom úsilí zabrániť Iránu, aby v Sýrii upevnil svoju vojenskú pozíciu".

Izrael v posledných rokoch vykonal stovky leteckých útokov na sýrskom území, kde mieril na iránske ciele a na spojencov Iránu z libanonského Hizballáhu. Irán pritom spolu s Ruskom pomáha sýrskemu prezidentovi Assadovi v občianskej vojne. Izrael sa však obáva zvýšenia iránskeho vplyvu v blízkosti svojho územia.

Vzťahy medzi Ruskom a židovským štátom sa zhoršili vlani v septembri po incidente, pri ktorom sýrska protiraketová obrana omylom zostrelila ruské lietadlo, ktoré si pomýlila s izraelskou stíhačkou. O život prišlo 15 ľudí z paluby lietadla.

Koncom decembra potom Rusi v reakcii na údajné izraelské nálety v Sýrii obvinili Izrael z vážneho narušenia sýrskej suverenity a z ohrozenia dvoch civilných lietadiel.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 04 - Modified: 2024-04-17 13:29:40 - Feat.: - Title: Izrael sa sám rozhodne, ako zareaguje na iránsky útok, vyhlásil Netanjahu 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:48