StoryEditor

Brown smer nezmení

14.05.2007, 00:00
eľká Británia už pozná nástupcu Tonyho Blaira na poste premiéra -- svoju kandidatúru už oznámil minister financií Gordon Brown, v radoch labouristov, ktorí nového ministerského predsedu vyberá, nemá v tejto chvíli výraznejšieho oponenta. Podporu mu vyjadril aj samotný Blair. Práve Brown je na verejnosti spájaný s úspešnými ekonomickými reformami. "Bude to mať ťažké, pretože konzervatívci majú po desiatich rokoch populárneho vodcu, " avizuje v rozhovore pre HN britský analytik Robin Shepherd.

Veľká Británia už pozná nástupcu Tonyho Blaira na poste premiéra -- svoju kandidatúru už oznámil minister financií Gordon Brown, v radoch labouristov, ktorí nového ministerského predsedu vyberá, nemá v tejto chvíli výraznejšieho oponenta. Podporu mu vyjadril aj samotný Blair. Práve Brown je na verejnosti spájaný s úspešnými ekonomickými reformami. "Bude to mať ťažké, pretože konzervatívci majú po desiatich rokoch populárneho vodcu, " avizuje v rozhovore pre HN britský analytik Robin Shepherd.

Čo môže Veľká Británia a svet očakávať od Gordona Browna?
-- Tona Blair a Brown boli už dlho jeden tím, aj keď sa povrávalo, že dobre nevychádzajú. Viac ako radikálne zmeny môžeme očakávať kontinuitu.
Pomôže Blairov nástupca labouristom navrátiť stratenú dôveru verejnosti?
-- S Blairom bol úzko spojený, takže je pre neho ťažké sa výrazne odkloniť od toho, čo reprezentoval v minulosti. Browna však určite teraz čaká obdobie "svadobnej noci". Keď nastúpi, verejnosť bude nadšená, lebo došlo k zmene v čele krajiny. Nie je ale taký charizmatický ako Tony Blair. Ten bol veľmi efektívny ako verejná postava.
Prečo mu tak labouristi dôverujú?
-- Predtým, ako sa stal Blair premiérom, urobili spolu dohodu, že Blair bude premiérom, a že neskôr postúpi kreslo Brownovi. Toto je známe v britskej politike. Preto ho vnímajú ako prirodzeného nasledovníka Tonyho Blaira a medzi labouristami ako silného hráča.
Čo chýbalo odchádzajúcemu premiérovi a Brown to má?
-- Za posledných 10 rokov bol ekonomický register vlády veľmi dobrý. Brown bol celý ten čas ministrom financií. Bude si robiť nárok, a už si ho robí, byť spájaný s týmto najúspešnejším aspektom labouristov. Preto má dôveryhodnosť aj vo vnútri strany.
Existuje vôbec oblasť, kde pôjde Brown svojím smerom?
-- Práve škandál zo Snemovne lordov o kupovaní titulov je jedna z oblastí, kde Brown bude chcieť ukázať, že je iný ako jeho predchodca. Bude sa snažiť o to, aby sa to nestalo ešte raz. To je dôležitý krok ako obnoviť dôveru verejnosti v celú stranu. Na medzinárodnej úrovni je za silné vzťahy so Spojenými štátmi.
A vojenské angažmán v Iraku, ktoré Briti tak vyčítali Blairovi?
-- To je jedna z oblastí, kde je pre neho ťažké sa dištancovať od svojho predchodcu. Na tak vysokej úrovni nemôžete zrazu výrazne zmeniť smer. Neprinesie tu veľa nového.
Aké šance bude mať Gordon Brown o dva roky v súboji s lídrom konzervatívcov Davidom Cameronom?
-- V Británii sa teraz dejú dve veci: obchádza Tony Blair a konzervatívci majú po desiatich rokoch populárneho vodcu. Pre Browna to bude ťažké, Cameron sa stal veľmi populárnym aj vďaka populizmu a konzervatívcov posunul do stredu. Programy dvoch strán nie sú až také rozdielne, vo voľbách pôjde skôr o vyberanie si novej tváre. Ľudia sú už chorí z tých istých ľudí vo vláde.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:58