Reuters
StoryEditor

Silnejú hlasy po novom referende. Nemali by sme byť odvlečení proti našej vôli, znie zo Škótska

16.01.2019, 06:53
Autor:
ČTKČTK
Hľadanie kompromisného riešenia bude zložité, pretože podľa mnohých politikov a komentátorov doteraz premiérka nepostupovala prezieravo a nepočúvala kritikov.

Kritika na adresu britskej premiérky Theresa Mayovej a jej brexitovej dohody, volanie po vypísaní nového referenda aj po nájdení parlamentného kompromisu. Takéto ohlasy zaznievajú od zástupcov rôznych britských politických strán po odmietnutí brexitovej dohody v dolnej komore parlamentu. Podľa labouristického poslanca a tieňového ministra pre brexit Keira Starmera "sa teraz veci musia zmeniť".

Občania by mali dostať šancu rozhodnúť

Výsledok utorkového hlasovania, v ktorom Mayová utrpela rekordnú porážku o 230 hlasov, privítal okrem iných starosta Londýna Sadiq Khan, podľa ktorého musia teraz občania dostať šancu rozhodnúť o ďalšom postupe.

"Je absolútne nevyhnutné, aby premiérka konala okamžite a nadobro zmietla zo stola akékoľvek vyhliadky na brexit bez dohody ... Potrebujeme zásadné prehodnotenie toho, ako toto kľúčové rozhodnutie urobíme," citovala labouristického starostu spravodajská spoločnosť BBC.

​Po novom referende volá tiež škótska premiérka Nicola Sturgeonová. "Už bolo premrhaného dosť času. Je načase zastaviť odpočet článku 50 (Lisabonskej zmluvy) a znovu túto otázku predložiť voličom. Škótsko hlasovalo za zotrvanie v Európskej únii a nemali by sme byť odvlečení von proti našej vôli," napísala na twitter.

Tejto možnosti sa nebráni ani konzervatívny poslanec a bývalý generálny prokurátor Dominic Grieve. Voliči by podľa neho pri prípadnom druhom plebiscite mali mať možnosť hlasovať aj pre zvrátenie brexitu. Grieve je vraj zároveň pripravený podporiť vládny plán odchodu z EÚ, ak by si to želali občania.

Očakáva sa, že labouristi neuspejú

"Verdikt parlamentu o dohode Theresy Mayovej je úplne jasný a rozhodný a veci sa teraz musia zmeniť, počnúc vládou," povedal tieňový minister pre brexit Starmer v odkaze na hlasovanie o nedôvere vláde. Očakáva sa však, že labouristi v snahe zvrhnúť vládu neuspejú, načo pravdepodobne nastanú v strane spory ohľadom stratégie pre ďalší postup.

Podľa informácií politickej spravodajkyne televízie Sky News Beth Rigbyovej mieni až 100 labouristických poslancov vystúpiť na podporu nového referenda, ku ktorému sa líder strany Jeremy Corbyn stavia pomerne chladne.

Mayová nepočúvala kritikov

Jeden z nižšie postavených členov britskej vlády Rory Stewart BBC povedal, že parlament v súčasnej situácii musí dospieť ku kompromisu s exekutívou. Pripomenul, že akákoľvek dohoda o brexite musí byť prijateľná aj pre Európsku úniu.

Hľadanie kompromisného riešenia však bude zložité aj preto, že podľa mnohých politikov a komentátorov doteraz premiérka Mayová nepostupovala prezieravo a príliš nepočúvala kritikov jej plánu pre odchod z EÚ. Na twitteri sa tak vyjadril aj konzervatívny poslanec Nick Boles, ktorý v utorok hlasoval za predloženú brexitovou dohodu.

"Nemajte žiadne pochybnosti o tom, že (Mayová) položila základy pre porážku. Pristupovala k rokovaniam o brexite akoby disponovala väčšinou 150 hlasov v snemovni. Debatu viedla tak, ako by išlo o vnútrostranícku politickú záležitosť a nie otázku zásadného národného významu," napísal Boles.

01 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 05 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:11