Reuters
StoryEditor

Mayová predstavila plán B. Chce ďalej vyjednávať s poslancami

21.01.2019, 16:12
Autor:
TASRTASR
Britská premiérka verí, že po vyriešení sporných bodov nájde pre brexitovú dohodu v parlamente podporu.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes poslancom povedala, že od nich bude chcieť objasnenie ich postoja ohľadom spornej írskej poistky, ktorá je súčasťou dohodnutej dohody o odchode krajiny z Európskej únie a má zabrániť obnoveniu hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom.

Záznam z rokovania v britskom parlamente:

S týmito požiadavkami sa potom chce vrátiť do Bruselu. Predsedníčka vlády zároveň odmietla druhé referendum o EÚ, rovnako ako odloženie brexitu. Spojené kráľovstvo má opustiť úniu 29. marca, teda už za 67 dní.

Mayová v Dolnej snemovni predstavovala svoj plán B, teda návrh ďalšieho postupu po tom, čo poslanci minulý týždeň jej dohodu s EÚ rekordným rozdielom hlasov odmietli.

"Je jasné, že sa pozícia vlády musela zmeniť, a zmenila sa," vyhlásila Mayová s tým, že v uplynulých dňoch načúvala poslancom z rôznych strán. Zdôraznila, že správnou odpoveďou parlamentu na obavy týkajúce brexitu bez dohody by bolo dohodu schváliť.

Možnosť odkladu brexitu by podľa nej znamenala, že krajina v Únii zostane, a možnosť neriadeného brexitu by pritom bola stále na stole - len by sa odsunul rozhodujúci okamih.

Mayová tiež oznámila, že vláda zruší poplatok 65 libier, ktorý mali platiť občania EÚ žijúci v Británii pri žiadosti o takzvaný štatút usadlíka. Ten im má zaručiť, že budú môcť v Británii naďalej žiť.

Očakáva sa, že skupiny poslancov predložia k návrhu Mayovej rôzne dodatky, ktorých zmyslom bude zabrániť brexitu bez dohody alebo dať parlamentu väčšie slovo v brexitovom procese.

Hovorca vlády však dnes zdôraznil, že kabinet postoj zákonodarcov k návrhu Mayovej ani prípadné schválené dodatky za právne záväzné považovať nebude. Podľa neho budú pre vládu len akýmsi indikátorom toho, čo si poslanci želajú.

Analytici však pripomínajú, že Mayová sa odhasovanými poslaneckými dodatkami síce riadiť nemusí, bude ale pod veľkým tlakom, aby tak urobila. Ak by nejaký získal v Dolnej snemovni väčšinu, premiérka by sa s takýmto argumentom mohla vydať do Bruselu a usilovať o príslušné zmeny v brexitovej dohode.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:11