David CameronReuters
StoryEditor

Kam sa podel David Cameron? Strojca brexitu mieri z maringotky do NATO

24.01.2019, 12:30
Nedá sa povedať, že bývalý britský premiér úplne zmizol z verejného života, ale správy o ňom sa objavujú len sporadicky.

Mnohí ho vinia z brexitu, pretože vyhlásil referendum, ktoré spustilo odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Sám potom po zlom výsledku podal rezignáciu a odišiel do ústrania. Objavujú sa však správy, že túži po návrate do vysokej politiky, konkrétne na pozíciu generálneho tajomníka NATO.

Na sociálnych sieťach bol David Cameron naposledy aktívny tesne pred vianočnými sviatkami, kedy si uctil pamiatku lídra liberálnej strany Paddyho Ashdowna.

Pán nedostupný

A správy o ňom sa objavujú veľmi sporadicky. Bývalý predseda vlády totiž odmieta väčšinu žiadostí na rozhovory. Zatiaľ čo sa jeho nástupkyňa Theresa Mayová musí vysporiadať s jeho brexitovým dedičstvom, David Cameron si užíval začiatkom januára na dovolenke v Kostarike.

Podľa britských médií sa premiér v súčasnosti živí dohliadaním na úrad, ktorý zriadil, keď bol pri moci, a ktorý sa venuje rozvoju zručností mladých ľudí.

Zasadá tiež v správnej rade viacerých organizácií - napríklad Alzheimer 's Research UK, či LSE-Oxford Commission. Živí sa okrem iného aj prednášaním vo Washington Speakers Bureau, ktoré ho prezentuje ako "jedného z najviac prominentných globálnych influencerov 21. storočia."

Päťdesiatdvaročný Cameron sa od svojej rezignácie snaží vystupovať skôr nenápadne. Pretože renovuje svoje vidiecke sídlo, kúpil si podľa francúzskeho denníka Le Figaro luxusnú maringotku do svojej záhrady, v ktorej plánuje spísať pamäte.

Na memoáre už má zmluvu na asi milión eur. Ich vydanie však bolo odložené, podľa spravodajského serveru Wales Online preto, aby Cameronove komentáre nenarušili rokovania o brexite.

Láka ho NATO

Nie sú to však jediné ambície bývalého premiéra, o ktorých sa v poslednej dobe hovorí. Podľa portálu Politico sú totiž mnohí zahraniční štátnici aj samotní britskí úradníci pripravení zdvihnúť ruku pre Davida Camerona ako generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Sám expremiér pritom pri otázkach túto možnosť nikdy nevyvracal.

Voľba nového generálneho tajomníka pritom môže prísť už čoskoro. Súčasný tajomník a bývalý premiér Nórska Jens Stoltenberg je v pozícii cez štyri roky a býva zvykom, že NATO predsedá niekto iný ako Američan.

​Cameron sa v predchádzajúcich rokoch napríklad niekoľkokrát stretol s bývalým dánskym premiérom a bývalým generálnym tajomníkom Andersom Foghom Rasmussenom, obaja však odmietli stretnutie komentovať.

Cameron by podľa analytikov bol dobrým kandidátom. "Je verejne známy, rovnako ako obaja predchádzajúci tajomníci bol ministerským predsedom a bolo by pre Britov relatívne ľahké nájsť podporu aj u Donalda Trumpa," píše Politico.

Mlčanie o brexite

Jediným problémom zostáva neustále pripomínanie dedičstva brexitu. Cameron pred rokmi aj v obave zo silnejúcej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a pod tlakom euroskeptického krídla svojej Konzervatívnej strany sľúbil, že ak v roku 2015 jeho strana vyhrá parlamentné voľby, usporiada v krajine do konca roka 2017 referendum, ktoré opakovane sa vynárajúcu otázku britského členstva v únii "pre túto generáciu" vyrieši.

​Referendum potom skutočne britská vláda usporiadala v júni 2016. Bolo vtedy síce právne nezáväzné, ale Cameronova vláda dala vtedy ľuďom prísľub, že sa jeho výsledkom bude riadiť. Briti následne rozhodli o odchode krajiny z Európskej únie, načo premiér Cameron obratom podal demisiu.

David Cameron tak v roku 2016 stál tak pri zrode brexitu. Podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska totiž vraj premiér neočakával, že sa referendum vôbec uskutoční. Nemyslel si totiž, že v roku 2015 s takým veľkým rozdielom vyhrá voľby. Cameron to vraj Tuskovi povedal pred pár rokmi.

Obeť vlastného víťazstva

"Povedal mi, že bol úplne pokojný, pretože si myslel, že neexistuje riziko referenda, pretože jeho koaličný partner - liberáli - nápad na jeho vyhlásenia zablokujú. David Cameron sa paradoxne stal obeťou svojho vlastného víťazstva," podotkol Tusk.

Mlčanie ohľadom brexitu prelomil Cameron až minulý týždeň. Pár slov poskytol reportérovi televízie BBC, ktorému sa podarilo expremiéra zachytiť pri behaní. Zopakoval, že vypísanie referenda neľutuje.

"Bol to sľub, ktorý som urobil dva roky pred voľbami v roku 2015," uviedol. V rozhovore však Cameron dodal, že hlboko ľutuje výsledok a komplikácie, ktoré spôsobuje brexit na pôde parlamentu, a poprial premiérke veľa zdaru.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:00