Reuters
StoryEditor

Prvý deň s dvoma prezidentmi. Svet aj Venezuela zostávajú rozdelení, kto teraz vedie krajinu

24.01.2019, 18:05
Autor:
ČTKČTK
Predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó sa v stredu vyhlásil za úradujúcu hlavu štátu.

Prvý deň s dvoma prezidentmi dnes prežila Venezuela po tom, čo sa vodca opozície a predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó v stredu vyhlásil za úradujúcu hlavu štátu.

Doterajší prezident Nicolás Maduro, ktorý začal ďalšie funkčné obdobie 10. januára, Guaidóv krok označil za pokus o štátny prevrat, čo je postoj, ktorý podľa dnešného vyhlásenia ministra obrany Vladimira Padrina zastáva tiež venezuelská armáda.

Už v stredu Guaidóv krok uznali Spojené štáty, ku ktorým sa pripojili ďalšie krajiny amerického kontinentu. Predstavitelia viacerých európskych krajín aj zástupcovia Európskej komisie dnes venezuelskú opozíciu a ňou ovládaný parlament podporili. Vyzvali tiež na nové voľby vo Venezuele. Výslovne však šéfa parlamentu Guaidóa za úradujúceho prezidentom neuznali.

Turecko, Sýria, Rusko, Čína a Irán uznanie Guaidóa hlavou Venezuely kritizovali a vyjadrili podporu autoritárskemu prezidentovi Nicolasovi Madurovi. Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s Madurom vyjadril podporu "legálnym venezuelským úradom" a dodal, že podporuje mierové riešenie venezuelských vnútorných rozporov.

Rusko obvinilo USA

Rusko dnes obvinilo Spojené štáty, že sa snaží uzurpovať moc vo Venezuele a varovalo pred akoukoľvek vojenskou intervenciou. Washington je podľa Moskvy zodpovedný za rozdúchavanie pouličných protestov vo Venezuele.

Guaidó sa vyhlásil za úradujúcu hlavu krajiny pri stredajších masových protivládnych demonštráciách po tom, čo už minulý týždeň parlament neuznal legitimitu nového Madurovho mandátu. Protesty si podľa mimovládnych organizácií vyžiadali najmenej 16 obetí.

Voľby neboli slobodné, znie z Británie

"Prezidentské voľby vo Venezuele v roku 2018 neboli slobodné ... plne podporujeme demokraticky zvolené Národné zhromaždenie s Juanom Guaidóm v jeho čele," uviedol dnes hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej. Tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes zopakoval, že Madurovo zvolenie v roku 2018 nebolo legitímne. Na twitteri Macron po španielsky a francúzsky ocenil "statočnosť Venezuelčanov, ktorí požadujú slobodu".

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres dnes vyzval k dialógu a zamedzenie eskalácie konfliktu, čo by podľa neho bola "katastrofa" pre Venezuelčanov aj pre ostatných obyvateľov regiónu.

Zasahovanie do vnútorných záležitostí

Sýria, Rusko a Čína dnes Madurov režim podporili a uznanie Guaidóa prezidentom zo strany USA označili za "zasahovanie do vnútorných záležitostí Venezuely". Sýrske a ruské ministerstvo zahraničia vo svojich vyhláseniach tiež uviedli, že USA "porušili princípy medzinárodného práva".

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zdôraznil, že Turecko je "proti prevratom, nech sa dejú kdekoľvek". Nešpecifikoval pritom Venezuelu, kde stredajšie udalosti za prevrat organizovaný z USA označil Maduro. Už skôr však Erdogan podľa svojho hovorcu v telefonáte Madurovi vyjadril podporu a doterajšieho venezuelského prezidenta označil za "brata".

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:59