Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump dočasne pozastavil shutdown. V žiadnom prípade nejde o ústupok, hovorí

26.01.2019, 06:40
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump pristúpil na návrh dočasného uvoľnenia financií pre vládne úrady.

Americká Snemovňa reprezentantov v noci na dnes schválila zákon, ktorý na dobu troch týždňov obnovuje financovanie vládnych úradov.

Rovnakým spôsobom predtým rozhodol aj Senát. Súhlas oboch kongresových komôr následne potvrdil svojím podpisom prezident Donald Trump.

Trump pristúpil na návrh dočasného uvoľnenia financií pre vládne úrady v piatok. V prejave z Bieleho domu vyhlásil, že chce umožniť vyplatenie zadržiavaných miezd a zabezpečiť normálny chod úradov vážne narušených 35 dňovou rozpočtovú krízou, ktorú vyvolal spor o múr na hranici s Mexikom.

Snemovňa reprezentantov síce v noci na dnes SEČ jednomyseľne odsúhlasila uvoľnenie vládnych financií do 15. februára, podľa očakávania však odmietla dať Trumpovi požadovanú sumu 5,7 miliardy dolárov na stavbu hraničného múru, ktorý voličom sľúbil pred svojím nástupom do Bieleho domu, napísala agentúra Reuters.

Dočasným uvoľnením vládnych financií prezident de facto ustúpil opozičným demokratom, ktorí diskusiu o posilnení ochrany hraníc podmieňovali otvorením vládnych účtov najmenej do 8. februára.

Trump, rovnako ako vedenie republikánov v Kongrese, taký variant doteraz odmietal. Navrhoval opačný postup, teda najprv schválenie peňazí na stavbu hraničného múru, a potom obnovenie finančných tokov.

Podľa denníka The Washington Post bol hlavným popudom k ústupkom Bieleho domu alarmujúci stav na amerických letiskách, ktoré v piatok hlásili výpadky, zdržanie príletov aj odletov a dlhé odbavovacie fronty.

Trump však po oznámení svojho rozhodnutia na twitteri napísal, že sa z jeho strany "v žiadnom prípade nejde o ústupok".

Do 15. februára je podľa prezidenta čas dohodnúť sa na spôsoboch, ako zvýšiť ochranu južných amerických hraníc pred ilegálnou migráciou z Mexika.

V piatok Trump pohrozil, že ak do polovice budúceho mesiaca nebude na stole dohoda o hraničnom múre alebo oceľovom plote, využije svoje právomoci k mimoriadnym opatreniam, teda pravdepodobne núdzový stav. Ten by mu umožňoval čerpať financie z vládnych fondov bez súhlasu Kongresu.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:36