StoryEditor

Europoslanci chcú zatlačiť na Fica

07.09.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Poslanci Európskeho parlamentu, ktorí sú združení v skupine pre tradičné národnostné menšiny, pripravujú na koniec septembra deklaráciu o situácii na Slovensku. V nej chcú vyzvať premiéra Roberta Fica, vládu a členov Koaličnej rady, aby rozhodne, okamžite a najjasnejším spôsobom odsúdili nárast extrémizmu, nenávistných rečí a násilností. Poslanci zároveň kritizujú skutočnosť, že NR SR neprijala návrh deklarácie Strany maďarskej koalície, ktorá prejavy extrémizmu odsudzuje.
Podľa českého komunistického europoslanca Jaromíra Kohlíčka ide o protislovenskú akciu. Po rozprave povedal, že táto záujmová skupina sa v minulosti snažila zdiskreditovať Rumunov či Srbov. Na Kohlíčkov podnet sa členovia skupiny rozhodli, že do textu deklarácie, o ktorej sa bude koncom septembra hlasovať, sa dostane aj zmienka o protislovenských udalostiach v Maďarsku.
Irena Belohorská z HZDS na zasadaní pripomenula, že Smer ponúkol najskôr miesto vo vláde SMK a až potom SNS. Edit Bauer, europoslankyňa za SMK, v rozprave povedala, že cieľom skupiny a deklarácie nie je "útočiť na Slovensko". Maďarský socialista Csaba Tabajdi vyhlásil, že zámerom tejto aktivity poslancov nie je "izolovať Slovensko, ale extrémizmus". Podľa europoslanca Petra Baca (ĽS-HZDS) na to, aby rokovanie prispelo k upokojeniu situácie, je potrebné pozvať na zasadanie skupiny aj zástupcov vlády SR alebo mať k dispozícii aspoň stanovisko vlády.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 15:09