Donald TrumpReuters
StoryEditor

Vyslanie armády do Venezuely je jednou z možností, tvrdí Trump. Stretnutie s Madurom odmietol

03.02.2019, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Na otázku, či by sa osobne zapojil do rokovaní s Madurom a presvedčil ho, že by mal odísť, Trump povedal, že venezuelský vodca ho už pred pár mesiacmi žiadal o stretnutie, on ho však odmietol.

Americký prezident Donald Trump spomenul vyslanie armády do Venezuely ako "jednu z možností". V rozhovore s televíznou stanicou CBS sa tiež zmienil, že odmietol žiadosť doterajšieho venezuelského prezidenta Nicolasa Madura o stretnutie.

Vyplýva to z prepisu rozhovoru, ktorý bol zverejnený. Televízia interview odvysiela až večer stredoeurópskeho času. "Určite je to niečo, čo je ... je to jedna z možností," odpovedal Trump na otázku, čo by ho prinútilo vyslať do Venezuely americkú armádu.

"Irán je skutočný problém"

Na otázku, či by sa osobne zapojil do rokovaní s Madurom a presvedčil ho, že by mal odísť, odvetil, že venezuelský vodca ho už pred pár mesiacmi žiadal o stretnutie, on ho však odmietol. Vo Venezuele, zmietanej hlbokou ekonomickou krízou, sa už niekoľko dní konajú búrlivé protesty opozície aj stúpencov autokratického prezidenta Madura.

Šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozíciou Juan Guaidó sa minulý týždeň počas masových demonštrácií vyhlásil úradujúcou hlavou štátu, keď parlament neuznal Madurov nový mandát. Podporu Guaidóovi už vyjadrilo množstvo krajín, vrátane USA.

Trump sa v rozhovore vyjadril aj k dianiu na Blízkom východe. Ako povedal, americká vojenská prítomnosť na základni v Iraku je veľmi dôležitá, pretože Washington tak môže zblízka sledovať, čo robí Irán. "Jeden z dôvodov, prečo si ju (základňu) chcem ponechať, je, že sa chcem viac pozerať na Irán. Irán je skutočný problém," vyhlásil prezident.

"Chcem, aby sme to mohli sledovať"

"Chcem, aby sme to mohli sledovať. Máme v Iraku neuveriteľnú a veľmi drahú vojenskú základňu. Je na skvelom mieste, pokiaľ ide o monitorovanie rôznych častí problematického Blízkeho východu," dodal.

Prezident vlani v decembri nečakane oznámil, že chce stiahnuť všetkých asi dvetisíc amerických vojakov zo Sýrie. Svoje rozhodnutie teraz Trump opäť obhajoval, akýkoľvek časový harmonogram odsunu ale nezverejnil.

Spojenci aj členovia jeho vlastnej republikánskej strany plán kritizovali kvôli obavám, že Islamský štát môže po odchode USA zo Sýrie znovu nadobudnúť na sile, a tiež preto, že Washington kvôli stiahnutie jednotiek môže prísť o vplyv na dianie v regióne. Ako Trump teraz uviedol, niektorí z vojakov sa presunú zo Sýrie práve na základňu do Iraku a "niektorí pôjdu domov".

01 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 02 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 22:15