StoryEditor

Británia odložila referendum. Ďalší klinec do rakvy?

07.06.2005, 00:00

Britská vláda sa rozhodla odložiť na neurčito referendum o ústave Európskej únie. Pôvodné informácie hovorcu britskej vlády neskôr v parlamente potvrdil aj minister zahraničia Jack Straw. Británia sa tak stala prvou krajinou, ktorá reagovala na francúzske a holandské odmietnutie ústavy odkladom vlastného referenda.
Podľa hovorcu britskej vlády treba na summite EÚ koncom tohto mesiaca prediskutovať výsledky francúzskeho a holandského referenda, v ktorom sa voliči vyslovili proti ústave a za týchto okolností nemá význam v ratifikácii pokračovať. To, ako vláda premiéra Tonyho Blaira koná, podľa neho len odráža skutočnosť, že sa Európa nachádza v neistom období. Rozhodnutie o odklade referenda neskôr v britskom parlamente potvrdil minister zahraničia Jack Straw. Ten odmietol označiť euroústavu za definitívne mŕtvu: vyjadril sa, že zmrazený ratifikačný proces sa môže kedykoľvek oživiť.
Francúzsky prezident Jacques Chirac a nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder zdôraznili svoj záväzok voči dokumentu a vyzvali ostatné štáty, aby pokračovali v ratifikačnom procese. Podobné apely vyslal aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Po včerajšom stretnutí s lotyšským premiérom Aigarsom Kalvitisom v Bruseli Barroso vyjadril prianie, aby sa v ratifikácii zmluvy pokračovalo. Argumentoval pri tom rovnakým právom všetkých krajín únie vysloviť na ňu svoj názor. "Ústavu podpísalo 25 členských krajín. Myslím si, že všetkých 25 štátov má rovnaké právo vyjadriť sa k nej," povedal šéf komisie.
Na rozdiel od Británie plánuje Poľsko uskutočniť všeľudové hlasovanie o návrhu európskej ústavnej zmluvy aj napriek výsledkom referenda vo Francúzsku a v Holandsku. Vyhlásil to včera minister zahraničných vecí Poľska Adam Rotfeld po stretnutí s prezidentom Alexandrom Kwaśniewskym. Rotfeld sa ďalej vyjadril, že by privítal, keby sa hlasovanie uskutočnilo 9. októbra spoločne s prezidentskými voľbami, čím by sa zabezpečila vysoká účasť voličov.
Varšava tiež včera vyzvala Veľkú Britániu, aby nepochovávala ústavu Európskej únie. Podľa predstaviteľa poľského ministerstva zahraničných vecí Jana Truszcynského musí proces ratifikácie ústavy pokračovať. Ešte pred oficiálnym stanoviskom britskej vlády sa vyjadril, že ak Británia doslova zatlčie posledný klinec do rakvy rozhodnutím odložiť referendum, môže to mať dosah na ratifikáciu ústavy v iných krajinách. Britský hlas je podľa neho veľmi dôležitý, pretože Londýn prevezme v júli predsedníctvo v Európskej únii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:16