45. prezident USA a osobnosť časopisu TIME za rok 2016. Donald Trump je v prezidentskom kresle už druhý rok a počas tohto obdobia prešiel mnohými krízami, ktoré sa týkali ako jeho osoby, tak aj zamestnancov a blízkych ľudí. V rámci svojej pozície prijal niekoľko kontroverzných opatrení, od rozdelenia rodín imigrantov na hraniciach až po obchodnú vojnu s Čínou.Reuters
StoryEditor

Trump chce šiestu zložku armády. Vydal pokyn na zriadenie vesmírnych ozbrojených síl

19.02.2019, 21:27
Autor:
ČTKČTK
Vybudovanie novej armádne zložky musí schváliť Kongres, kde sa už údajne podpora pre návrh hľadá.

Americký prezident Donald Trump dnes vydal pokyn na vytvorenie novej zložky ozbrojených síl USA zameranej na vesmír.

Podpísal politickú direktívu, ktorá tvorí právny základ pre zriadenie samostatných vesmírnych síl, ktoré budú po námorníctvu, námornej pechote, pozemných silách, letectvu a pohraničnej stráži šiestu zložkou armády.

Trump už od minulej jari hovorí o tom, že vytvorí vesmírne sily rovnocenné s ostatnými druhmi ozbrojených síl.

"Keď ide o obranu Ameriky, nestačí samotná americká prítomnosť vo vesmíre. Potrebujeme americkú dominanciu vo vesmíre," vyhlásil prezident pred júnovým zasadnutím zboru pre otázky amerického vesmírneho programu.

USA, ktoré v posledných rokoch okrem iného z finančných dôvodov obmedzili výdavky na vesmírny program, podľa Trumpa nesmú dopustiť, "aby nás predstihli Čína, Rusko a ďalšie krajiny".

Bývalý minister obrany Jim Mattis mal pôvodne k plánu výhrady kvôli vysokým nákladom, nakoniec ale myšlienku podporil.

Viceprezident Mike Pence vlani v lete uviedol, že Spojené štáty do roku 2020 vytvoria organizačnú štruktúru svojich kozmických vojsk, aby si zabezpečili prevahu vo vesmíre. Skôr bol podľa Pence vesmír pokojný a nekonfliktný, teraz je ale "preplnený a nepriateľský".

Vybudovanie novej armádne zložky musí schváliť Kongres, kde sa už údajne podpora pre návrh hľadá.

Pence vyzval amerických kongresmanov, aby v nasledujúcich piatich rokoch uvoľnili na budovanie vesmírnych síl čiastku ôsmich miliárd dolárov.

Doteraz sú americké kozmické vojenské prostriedky pod velením letectva a v prvej fáze budovania v tejto podriadenosti zostanú.

01 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 04 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 05 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:37