StoryEditor

Na letnej hystérii okolo techna zarába české pivo

05.08.2005, 00:00
Tradičná divoká hudobná párty CzechTek, ktorá už po niekoľký raz narobila problémy českej polícii i vláde, stále naplno zamestnáva tamojšie médiá. Možno očakávať, že téma bude "in" čo najdlhšie, v letnej uhorkovej sezóne sa hodí hocičo.

Tradičná divoká hudobná párty CzechTek, ktorá už po niekoľký raz narobila problémy českej polícii i vláde, stále naplno zamestnáva tamojšie médiá. Možno očakávať, že téma bude "in" čo najdlhšie, v letnej uhorkovej sezóne sa hodí hocičo. I keď možnosť politických dosahov celej udalosti visí stále vo vzduchu, doterajšia výmena názorov politikov na zásah polície proti účastníkom technopárty pripomína skôr frašku ako náznak nejakej vážnejšej krízy.

Ako vlani
Tému od víkendu, keď sa CzechTek uskutočnil, už médiá rozobrali azda zo všetkých strán. K slovu sa dostávajú najmä obete policajného zásahu - mierumilovní vyznávači techno hudby, ktorí nechceli vlastne nič iné, len spolu s desaťtisícami rovnako naladených mladých ľudí vychutnávať si čo najvyššie BPM (údery za minútu - čím viac, tým lepšie). Smolu mali v tom, že podobne ako po minulé roky sa prišli zabávať na cudzie pozemky. Tento rok sa síce organizátorom technopárty podarilo prenajať časť pozemkov, živelná zábava sa však odohrávala aj na okolitom území.
Práva majiteľov prišli aj tentoraz chrániť policajti, ktorí mali účastníkov technopárty donútiť, aby odišli. Proti veselému desaťtisícovému davu nastúpili v plnej zbroji. Skákajúcim tanečníkom sa nepáčilo, že im chce niekto zábavu prekaziť, a tak sa postavili na odpor. Vyprovokovaní prítomnosťou ťažkoodencov začali hádzať kamene, fľaše, policajti "paľbu" opätovali, k slovu sa dostali obušky i tvrdé špičky topánok. Nič mimoriadne - tak isto sa CzechTek končil aj po minulé roky. Tiež bola dohra podobná ako minule. Tanečníci i policajti začali rátať svojich ranených a navzájom sa obviňovať z vyprovokovania tvrdého zásahu. Zatiaľ čo vlani niektorí policajtom vyčítali prílišnú váhavosť a otáľanie so zásahom, dnes sú kritizovaní za priveľkú "angažovanosť".

Prejav občianskej spoločnosti?
Tento rok má však CzechTek predsa len iné dozvuky - hystéria naplno prepukla nielen v médiách a na uliciach, kde sa konajú protesty proti policajnej brutalite. Hysterickí sú aj českí politici. Najmä opozičná ODS, ktorá v posledných týždňoch strácala dych, v snahe udržať tempo s novým sociálnodemokratickým premiérom Jiřím Paroubkom. Jeho popularita od apríla, keď nastúpil do premiérskeho kresla, stále stúpa. V polovici júla bol už Paroubek najpopulárnejším českým politikom.
Zásah proti technopárty je pre ODS prvou šancou, ako si dupnúť na Paroubka. Podľa občianskych demokratov "buldozér" konečne ukázal svoju pravú tvár. Ku kritike vlády sa pridal aj prezident Václav Klaus, doživotný čestný podpredseda ODS. "Následný zásah, pri ktorom na oboch stranách zostali desiatky zranených, či dokonca ťažko zranených, je ťažko ospravedlniteľný. Najmä v krajine, kde zásah ťažkoodencov proti mladým ľuďom automaticky vyvoláva veľmi nedobré reminiscencie z minulosti," povedal Klaus. "Prezident svojím verejným vyjadrením spochybňuje prácu polície a štátneho zástupcu," kontroval Paroubek. Klaus sa zastal mladých ľudí, ktorí porušovali zákony a zaútočili na štát, predstavovaný verejnými činiteľmi. Pritom iba nedávno Klaus varoval pred "postdemokraciou", kde rôzne nátlakové skupiny a mimovládne organizácie chcú obchádzať parlamentnú demokraciu a ovplyvňovať chod štátu inými prostriedkami. Technáčov asi sa súčasť "postdemokracie" nepovažuje.
Do kauzy CzechTek troška neohrabane vstúpil exprezident Václav Havel, ktorý mal sprostredkovať dialóg medzi ministrom vnútra a obeťami policajného zásahu. Technopárty označil za výraz "spontánnej, autentickej pospolitosti ľudí", ktorý obohacuje občiansku spoločnosť. Havlov "základný politicko-filozoficko-sociologický názor" zostáva rovnaký - zásah bol neprimeraný.

Schlaď si hlavu
Česká vláda, a najmä premiér Paroubek, by sa teda mali kvôli CzechTeku poriadne zapotiť. Nič také sa však nedeje - premiér trvá na adekvátnosti zásahu polície. V stredu síce prerušil dovolenku v rakúskych Alpách a prišiel si pozrieť miesto činu, po tom, ako zistil, že účastníci spáchali majiteľom pozemkov škody za státisíce, sa vrátil späť do Rakúska.
Jediný, kto sa rozhodol schladiť hlavy českých politikov i rozvášnených technáčov, je jeden český menší pivovar, ktorý výjavy zo zásahu polície použil na reklamnú kampaň. "Svet sa zbláznil. Držte sa...," tvrdí slogan inzerátu. Nezbláznil, len si vychutnáva leto, spolu s uhorkovou sezónou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:35