StoryEditor

Švédski fajčiari vymenili cigarety za snus

02.06.2005, 00:00

Švédsko, ktoré odvčera zakázalo fajčenie vo všetkých baroch, hostincoch, reštauráciách a nočných podnikoch, neočakáva pri presadzovaní tohto opatrenia žiadne väčšie problémy. Za zákaz fajčenia sa v prieskumoch verejnej mienky vyslovovalo dlhodobo 80 až 85 percent opýtaných. Na rozdiel od iných krajín EÚ, ktoré už podobný zákaz zaviedli, však rieši špecifický problém, ktorému sa tam hovorí "snus".
Pod týmto názvom sa v krajine predáva cigaretová náhradka - jemne rozomletý tabak, zvlhčený vodou a ochutený soľou a aromatickými látkami, ktorý sa vkladá do úst obvykle pod hornú peru, kde sa na sliznici rozpustí a v ňom obsahujúci nikotín sa rýchlo vstrebáva do krvi. Fajčiar tak dostane do tela nikotín aj napriek tomu, že nezamorí okolie dymom. Nevzniká škodlivý decht a oproti žuvaciemu tabaku nie je užívateľ nútený pľuvať tvoriace sa sliny.
Vo všetkých ostatných krajinách Európskej únie je však táto látka zakázaná, pretože jej účinky na ľudský organizmus dosiaľ nie sú dostatočne preskúmané. Niektorí odborníci ju napríklad podozrievajú z toho, že môže spôsobovať zvýšený výskyt rakoviny pankreasu. Švédsko si pred vstupom do EÚ dohodlo výnimku, aby mohlo v predaji "snusu" pokračovať.
Už dnes ho užíva zhruba desať percent Švédov, zatiaľ čo cigaretám je verných asi 14 percent. Očakáva sa, že počet fanúšikov "snusu" sa ešte zvýši a prekročí aj počet klasických fajčiarov. Jeho odporcovia tým však vôbec nie sú nadšení - tvrdia, že "snus" vyvoláva rýchlejšie závislosť od nikotínu než fajčenie cigariet.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:06