Reuters
StoryEditor

Čo vyplýva z hanojského debaklu? Lacné víťazstvo Trumpa sa nekoná, chcel sa poučiť z chyby

28.02.2019, 14:01
Hoci sa zdalo, že Kim Čong-un aj Donald Trump môžu obnovenou premiérou singapurského summitu len získať, obom nakoniec neúspech uškodí

1) Budú pokračovať rokovania medzi USA a KĽDR?
Pravdepodobne áno. Podľa slov amerického ministra zahraničia Mikea Pompea stále prebiehajú rokovania medzi oboma krajinami a v najbližších týždňoch by mali dospieť k finálnemu cieľu. Aká je po summite Kim Čong-una s Trumpom situácia na severokórejskej strane, nie je zatiaľ jasné.

Podľa odborníkov si v súčasnosti musíme počkať, či sa zo Spojených štátov stane opäť úhlavný nepriateľ, alebo či budú vnímané lepšie a pokojnejšou optikou, ako tomu bolo v poslednom roku.

2) Panuje stále vojnový stav medzi Severnou a Južnou Kóreou?
Áno. Hoci médiá i analytici špekulovali, že by na hanojskom summite mohlo dôjsť k vyhláseniu, ktoré by ukončilo vojnový konflikt medzi oboma krajinami Kórejského polostrova, prezident Trump a vodca Kim nakoniec nepodpísali žiadne memorandum. Uvažovalo sa vraj aj len o menších krokoch, ako napríklad o kultúrnej spolupráci, ale aj z týchto dohôd nakoniec zišlo.

3) Kto odišiel od rokovacieho stola?
Nevieme. Americký prezident uviedol na tlačovej konferencii v hoteli Marriot, že to bol on, kto opustil rokovania, pretože Severokórejčania požadovali zrušenie všetkých sankcií, čo USA odmietali. KĽDR vraj bola síce ochotná vzdať sa celého jadrového komplexu Jongbjon za úplné odstránenie sankcií, ale odmietla ukončenie jadrového programu v ďalších lokalitách, napríklad v jednom zariadení na obohacovanie uránu.

Podľa odborníkov je však pokojne možné, že ukončenie rokovaní navrhla severokórejská strana. Ukazovalo by to vraj aj na ich spôsob vyjednávania, kedy požadujú oveľa viac, než s čím sú ochotní z rokovania odísť. To, že USA neboli schopné prísť s kvalitným kompromisom pre obe strany, potom údajne ukazuje na nedostatočnú pripravenosť summitu.

4) Čo z predčasne ukončených rokovaní plynie pre Trumpa?
Prezident Donald Trump odchádza zo summitu viacmenej ako porazený. Rokovania so severokórejským diktátorom mu mali priniesť lacné víťazstvo a pozitívnu publicitu v prípade, že by sa dokázal vrátiť z Vietnamu s mierovou dohodou, poprípade s dohodou o denuklearizácii Kórejského polostrova.

Teraz sa do USA vracia na palube Air Force One s prázdnymi rukami. Trump totiž zároveň utrpel aj na domácej pôde. Pred výborom Snemovne reprezentantov vypovedal jeho bývalý právnik Michael Cohen a obvinil prezidenta z rasizmu aj klamstva.

Je však vidieť, že Trumpova administratíva sa poučila z predchádzajúceho stretnutia. Vtedy totiž komentátori upozorňovali, že prezident Kimovi poskytol príliš veľa za obyčajné vágne sľuby. Tejto chyby sa zrejme chcel Trump vyvarovať. "Chcel som to urobiť správne. Niekedy je lepšie urobiť to správne, než rýchlo," uviedol na tlačovej konferencii šéf Bieleho domu.

5) Čo zo summitu plynie pre Kima?
Kim Čong-un, diktátor zdecimovanej krajiny, ktorý je zodpovedný za smrť minimálne tisícov ľudí, mohol summitom na prvý pohľad len získať. Bol mu opäť poskytnutý priestor na medzinárodnej scéne, prezident USA ho nazval "veľkým lídrom" a celkovo sa mu snažil pred novinármi nadbiehať.

To, že sa bez dohody vracia do KĽDR, znamená, že sankcie uvalené na krajinu nepoľavia a na sever Kórejského polostrova tak nemôže začať prúdiť medzinárodná humanitárna pomoc, ktorú krajina nutne potrebuje. Vypukol tu totiž hladomor a KĽDR chýbajú tony potravín, aby ľudia neumierali na podvýživu. Kvôli úsporným opatreniam tak museli byť prídely potravy zosekané na polovicu.

6) Ako na neúspech rokovaní reagoval svet?
"Plne podporujem rozhodnutie prezidenta Trumpa nevybrať si tú najľahšiu cestu," uviedol pre agentúru Reuters japonský premiér Šinzó Abe, ktorý je pripravený sa so severokórejským lídrom stretnúť, aby riešili otázku unesených japonských občanov.

Ďalší spojenec USA Južná Kórea naopak ľutuje, že americký prezident Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un pri svojej hanojskej schôdzke nedosiahli dohodu. Ako uviedol vo svojom vyhlásení úrad juhokórejského prezidenta, obaja vodcovia však "urobili významný pokrok".

Moskva sa domnieva, že rozhovory v Hanoji podľa všetkého zlyhali, pretože ani jedna krajina nebola ochotná prijať kompromis. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil za pozitívne, že rokovania nezlyhali úplne. Kritizoval však nedostatok "menších krokov" a flexibility, ktoré by prispeli k dosiahnutiu pokroku.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:21