Reuters
StoryEditor

Srbský prezident nevylučuje uznanie nezávislosti Kosova, chce však získať niečo na oplátku

05.03.2019, 12:21
Autor:
ČTKČTK
V prípade, že Srbsko s Kosovom nedosiahnu kompromisnú dohodu, bude to podľa Aleksandra Vučića katastrofa.

Srbský prezident Aleksandar Vučić nevylučuje možnosť uznania nezávislosti Kosova, ak by za to Belehrad získal niečo na oplátku. Povedal to v pondelok večer v rozhovore s talianskou agentúrou ANSA. V prípade, že Srbsko s Kosovom nedosiahnu kompromisnú dohodu, bude to podľa Vučića katastrofa.

"Predovšetkým musíme dosiahnuť kompromis. Nemôžeme uznať Kosovo a od druhej strany nedostať nič," povedal Vučić. "Je mojou povinnosťou vysvetliť Srbom význam kompromisu (s Prištinou), ktorý nepredstavuje porážku, ale víťazstvo. Víťazstvo pre budúcnosť Srbska."

Svoj postoj dal Vučić do kontrastu s prístupom Kosova, ktoré svojimi údajne "maximalistickým" a "provokatívnymi" požiadavkami ohrozuje mier v regióne. Srbi a Albánci sú podľa Vučica najväčšími národmi na Balkáne a je preto nanajvýš dôležité, aby sa dohovorili a zaistili regionálnu stabilitu.

"Ak nebude dosiahnutá kompromisná dohoda o Kosove, bude to katastrofa. Hoci všetko vyzerá zložito a niekedy nemožne, sme rozhodnutí kompromis dosiahnuť. Som si istý, že môžeme dôjsť k riešeniu za pomoci našich európskych priateľov a s podporou Ruska, Ameriky, Číny a ďalších krajín," povedala hlava srbského štátu.

Vučić zároveň zopakoval, že Belehrad nebude pokračovať v rozhovoroch s Prištinou o normalizácii vzťahov, kým kosovská vláda nezruší stopercentnú colnú prirážku na dovoz srbského tovaru. To však v pondelok znovu odmietol kosovský premiér Ramush Haradinaj, ktorý sa vyslovil za pokračovanie dialógu bez akýchkoľvek podmienok.

Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré tento krok neuznáva a bojuje proti nemu diplomatickou cestou.

Vláda v Prištine vlani v novembri zaviedla stopercentné clo na tovar dovážaný zo Srbska a z Bosny a Hercegoviny, ktoré hlasovali proti prijatiu Kosova do medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Išlo však aj o odvetu za pomerne úspešné úsilie srbskej zahraničnej politiky presvedčiť niektoré krajiny, aby ustúpili od skoršieho uznania nezávislosti Kosova.

Časť politikov v Srbsku aj Kosove v posledných mesiacoch hovorí o výmene území medzi oboma štátmi, ktorá by mohla byť súčasťou kompromisného východiska zo slepej uličky, v ktorej uviazol dialóg o normalizácii vzťahov sprostredkovaný Európskou úniou.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:31