StoryEditor

Reforma zjednoduší vládnutie v Nemecku

21.12.2005, 23:00

Vládnuca nemecká veľká koalícia si v koaličnej zmluve dala za jeden z cieľov na ďalšie štyri roky reformu relatívne komplikovaného systému rozdelenia kompetencií medzi spolkovou vládou a krajinami. Šéfovia vlád všetkých šestnástich spolkových krajín na stretnutí v Berlíne jednomyseľne podporili plánovanú reformu federalizmu. Napriek tomu majú proti niektorým plánom vlády výhrady.
Obmedzenie úlohy Spolkovej rady
Nemecký systém zákonodarstva je pomerne zložitý. Spôsobuje to najmä existencia druhej komory parlamentu, Spolkovej rady. V nej sú zastúpené spolkové krajiny, svojich zástupcov do Spolkovej rady vysielajú krajinské vlády. Zo všetkých zákonov, ktoré schvaľuje spolkový parlament, musí až dve tretiny schváliť aj Spolková rada. Tento proces často znemožnil spolkovej vláde prijať zákony, ktoré nevyhovujú krajinám. Stal sa však aj nástrojom straníckeho boja. Počas červeno-zelenej vlády Gerharda Schrödera mala väčšinu v Spolkovej rade opozícia, takže niektoré zákony schválené Spolkovým snemom v Spolkovej rade jednoducho neprešli.
Po voľbách v septembri sa situácia zmenila. Vo vláde je teraz veľká koalícia, ktorá má v oboch komorách parlamentu jasnú väčšinu. Reformu federalizmu chce napriek tomu uskutočniť, aby uľahčila vládnutie nielen sebe, ale hlavne budúcim vládam. Koalícia plánuje reformu rozložiť na dve fázy. V prvej sa majú vyriešiť kompetencie medzi krajinami a vládou, druhá sa má zaoberať financiami. Podľa návrhu reformy sa má počet zákonov, ktoré musí schvaľovať Spolková rada, znížiť na 35 až 40 percent. Na revanš však vláda niektoré kompetencie prenesie na krajiny, napríklad by mali dostať väčšiu mieru autonómie v školstve. Práve spor o kompetencie v otázke školstva spôsobil pred rokom neúspech pokusu o reformu. "Myslím si, že táto reforma je veľkým krokom vpred," povedal Jürgen Rüttgers, predseda vlády Severného Porýnia-Vestfálska. "Všetko, čo súvisí s peniazmi, musí naďalej schvaľovať Spolková rada," dodal vzápätí.
Problémom sú peniaze
Príliš veľa zo svojich kompetencií si krajiny nenechajú zobrať. Kompenzáciou by pre ne malo byť aj nové rozdelenie financií. Na krajiny majú prejsť niektoré práva vyberania daní. Nie každý je tým nadšený. Predseda vlády Porýnia-Falcka Kurt Beck už varoval pred daňovým chaosom v Nemecku. Reformou financií by sa podľa plánov vlády mala konferencia ministerských predsedov zaoberať až po uzavretí prvej fázy. "Otázka financií je vždy najťažšia," skonštatoval Rüttgers.
Opoziční Slobodní (FDP) však obe stránky reformy považujú za neoddeliteľné. Problémom je, že na to, aby reforma prešla, je potrebná dvojtretinová väčšina v obidvoch komorách parlamentu. FDP je zastúpená v niekoľkých krajinských vládach a bez jej hlasov reforma v Spolkovej rade neprejde. Schválenie reformy, naplánované na jar 2006, teda napriek všeobecnej vôli na zmenu nie je isté, aj keď by Nemecku určite prospelo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:45