Reuters
StoryEditor

Vedie boj za ochranu planéty, švédsku školáčku nominovali na nobelovku

14.03.2019, 11:57
Autor:
ČTKČTK
Greta Thunbergová sa vlani v auguste rozhodla každý deň sedieť pred švédskym parlamentom a vyžadovala po vláde zníženie emisií.

Šestnásťročná švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová bola nominovaná na Nobelovu cenu za mier. Školáčka inšpirovala v posledných mesiacoch celosvetovú študentskú kampaň, ktorá má prinútiť politikov k dôslednejšej ochrane klímy a znižovaniu emisií.

Na Nobelovu cenu za mier navrhli Thunbergovou traja nórski poslanci zo Socialistickej ľavicovej strany. "Nominovali sme Gretu, pretože klimatická hrozba je možno jednou z najvýznamnejších príčin vojen a konfliktov," povedal poslanec Freddy André Övstegård nórskemu denníku Verdens Gang. "Masívne hnutie, ktoré Greta spustila, je veľmi dôležitým príspevkom k svetovému mieru," dodal.

Greta Thunbergová sa vlani v auguste rozhodla každý deň sedieť pred švédskym parlamentom a vyžadovala po vláde zníženie emisií. Po švédskych všeobecných voľbách pokračovala vo štrajkoch každý piatok.

V decembri 2018 prehovorila švédska školáčka na klimatickej konferencii OSN v poľských Katoviciach, v januári potom predniesla prejav na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Prejav Thurnbergovej na klimatickom fóre

V oboch prípadoch kritizovala politikov za nedostatočnú reakciu na klimatické zmeny a žiadala ich o rozhodnejšie kroky na ochranu životného prostredia.

Celosvetové hnutie

Thunbergová tiež vyzývala ďalších študentov, aby nasledovali jej príklad a pripojili sa k jej piatkovým štrajkom. Hnutie sa postupne rozšírilo za hranice Švédska do ďalších európskych štátov.

Tento piatok, 15. marca, sa očakáva doteraz najrozsiahlejší štrajk, do ktorého by sa mali zapojiť študenti z viac ako stovky krajín, vrátane Slovenska.

Štrajk je naplánovaný v štyroch slovenských mestách. K Bratislave sa pridali Košice, Liptovský Mikuláš a Žilina.  

Nominovaných je 301 kandidátov

Nórsky Nobelov výbor nominácie na prestížne ocenenie nezverejňuje, niekedy tak ale robia tí, ktorí dotyčnú osobnosť na cenu navrhujú.

Nominácie, ktoré pochádzajú okrem iného od parlamentov a vlád jednotlivých krajín, od univerzitných profesorov či nositeľov ocenenia z predchádzajúcich rokov, musia predložiť do 1. februára. Po vypršaní lehoty môžu svojich kandidátov pridať ešte členovia Nobelovho výboru na svojej prvej schôdzke.

Na tohtoročnú Nobelovu cenu bolo nominovaných 301 kandidátov, z toho 223 jednotlivcov a 78 organizácií, uviedli oficiálne stránky Nobelových cien nobelprize.org. Ide o štvrtý najvyšší počet v histórii. Najviac, 376 kandidátov, bolo navrhnutých v roku 2016.

01 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 02 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 03 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:39