StoryEditor

Izrael obvinil z atentátu Hamas

Izraelská dočasná vláda považuje vládu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas za zodpovednú za pondelňajší samovražedný atentát v Tel Avive. Na schôdzke premiéra Ehuda Olmerta s kľúčovými ministrami a armádnymi špičkami však neschválila priamy vojenský zásah proti palestínskej samospráve. Izraelská vláda dala súhlas iba k "zosilneniu tlaku priamo v teréne" a prijala niektoré nevojenské protiopatrenia.

Mierna reakcia
Po pondelňajšom atentáte palestínskeho samovraha sú izraelské bezpečnostné sily v stave najvyššej pohotovosti. Odvetné opatrenia konzultoval Olmert s ministrom obrany Šaulom Mofazom, ministerkou zahraničia Cipi Livniovou a ministrom vnútornej bezpečnosti Gideonom Ezrom. Výsledkom rokovania je, že odpoveď Izraela bude zatiaľ obmedzená. Jedným zo schválených izraelských protiopatrení je zrušenie rezidenčného štatútu činiteľov Hamasu žijúcich vo východnom Jeruzaleme a policajná akcia proti Palestínčanom prichádzajúcim do Izraela pracovať bez povolenia a proti ich prepravcom. Izraelská armáda zároveň zatkla v noci navčera na Západnom brehu Jordánu 22 Palestínčanov vrátane otca samovražedného atentátnika z Tel Avivu.
Predstavitelia armády a silových rezortov, najmä minister obrany Mofaz, odporúčali Olmertovi tvrdý a nekompromisný postup proti radikálom. Ministerstvo zahraničia však varovalo, že vojenský zásah by poškodil snahy Spojených štátov dostať vládu Hamasu do izolácie a najmä v islamskom svete by z nej spravil martýrov. Vláda sa preto rozhodla zatiaľ ostať pri miernej odpovedi na atentát.
Minister národnej infraštruktúry a vysoký predstaviteľ vládnej strany Kadima Roni Bar-On sa ešte pred schôdzkou obrátil na Olmerta s výzvou, aby sa k palestínskej samospráve pod vládou Hamasu
pristupovalo ako k "teroristickému štátu". Palestínska samospráva sa podľa neho stala "hamasovskou samosprávou" a nesmie sa dopustiť, aby sa Hamas ukrýval pod "odpornými krídlami" Islamského džihádu a zbavoval sa tak svojej zodpovednosti.

Hamas za útoky
Palestínsky minister vnútra Saíd Sijám včera v prvej reakcii niektorého z členov kabinetu vyhlásil, že Palestínčania majú právo brániť sa proti Izraelu všetkými možnými prostriedkami. "Nie sme veľká mocnosť, ktorá môže čeliť okupačným lietadlám a raketám, naši ľudia však majú vôľu a právo brániť sa a čeliť okupačnej arogancii zo všetkých síl," povedal Sijám. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás atentát na rozdiel od Hamasu odsúdil ako teroristický čin. Teraz za to čelí kritike palestínskych militantov. Palestínske ozbrojené skupiny vydali včera spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú aby sa Abbás "ospravedlnil" za označenie atentátu ako "zákerný".
Útok aj stanovisko palestínskej vlády odsúdila včera aj Európska únia. "Dôrazne odsudzujme násilie a pri viacerých príležitostiach sme potvrdili, čo od Hamasu očakávame. Kým nesplní základné princípy (odmietnutie násilia, uznanie Izraela, rešpektovanie medzinárodných dohôd a mierovej cestovnej mapy), nedostane finančnú pomoc," povedal hovorca Európskej komisie Johannes Laitenberger. EÚ pred týždňom zastavila finančnú pomoc Palestínskej samospráve.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:22