Reuters
StoryEditor

Nielen vražda Chášukdžího. "Tigria jednotka" má zabíjať a mučiť nepohodlných ľudí pre saudský režim

19.03.2019, 09:16
Korunný princ Muhammad Bin Salmán mal dať pokyn na vypracovanie programu na umlčanie ľudí, ktorí nesúhlasili s režimom v Saudskej Arábii.

Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán dal rok pred vraždou novinára Džamala Chášukdžího pokyn k tajnej kampani, jej cieľom bolo umlčať disidentov, tvrdia zdroje amerického denníka The New York Times zo spravodajských služieb.

Podľa zložiek, ktoré vypracovali americké tajné služby po vražde novinára Chášukdžího, boli súčasťou saudskej kampane pozorovacie misie, únosy, zadržiavanie aj mučenie niektorých saudských občanov, ktorí nesúhlasili s režimom.

Podieľať sa na tom malo dokonca niekoľko členov tímu saudských spravodajcov, ktorí boli v októbri minulého roka na saudskom veľvyslanectve v Turecku pri vražde a rozrezaní Chášukdžího. Ukazuje sa tak, že zabitie novinára bolo len jednou časťou omnoho širšieho plánu na potlačenie opozície.

Saudské komando, ktoré americké zdroje označujú ako "saudskú skupinu rýchleho nasadenia", sa malo podľa denníka The New York Times podieľať na niekoľkých desiatkach operácií od začiatku roka 2017. Cieľom určitých akcií mali byť únosy saudských občanov z okolitých arabských krajín späť do Saudskej Arábie, kde boli disidenti zadržiavaní v palácoch, ktoré patrili korunnému princovi alebo jeho otcovi kráľovi Salmanovi.

Ako dôkaz mali priviezť Chášukdžího prsty 

Podľa amerických spravodajských služieb mala byť jednou zo zadržaných univerzitná profesorka lingvistiky, ktorá písala blog o právach žien v Saudskej Arábii. Minulý rok sa podľa médií pokúsila o samovraždu, čo odborníci pripisujú vystaveniu silnému psychickému teroru.

Prvé informácie o skupine vrahov sa objavili už v októbri minulého roka. Podľa serveru Middle East Eye pochádzajú zabijaci z rôznych saudských špeciálnych jednotiek. Členovia sú údajne súčasťou väčšej skupiny zvanej "Tigria jednotka", ktorá má až päťdesiat operatívcov. Jej cieľom je zabíjať nepohodlných ľudí pre saudský režim na území Saudskej Arábie aj v zahraničí.

"Saudské vedenie verí, že zatýkanie odporcov režimu by na neho vyvinulo veľký tlak, a preto ich začali potajomky zabíjať," uviedol pre Middle East Eye zdroj zo Saudskej Arábie. Ako dôkaz o Chášukdžího vražde mali vraj členovia "Tigrej jednotky" priviezť do Rijádu novinárove prsty.

Vlani v júni potom mali členovia tohto tímu tak naponáhlo, že ich šéf mal údajne žiadať princa Muhammeda bin Salmána o bonusy za prácu počas ramadánu. Detaily o jednotke a celej kampani korunného princa získal americký denník od niekoľkých spravodajcov oboznámených s výsledkami vyšetrovania vraždy Chášukdžího, ktoré vypracovali americké tajné služby v spolupráci so zdrojmi v Saudskej Arábii.

Veliteľ s Chášukždím hovoril cez Skype

Za vedenie tímu mal zodpovedať princov blízky poradca Saud al-Kahtání. Ten je vnímaný okrem iného aj ako vykonávateľ špinavej práce, stojí tiež na čele tímu hackerov a riadi kampaň proti komukoľvek - celebrite aj bežným občanom, ktorí sa odvážia odchýliť sa od oficiálnych názorov. Tento bývalý novinár riadi stovky mediálnych odborníkov, čo mu umožňuje ovplyvňovať tok informácií.

Podľa agentúry Reuters sa navyše ukázalo, že práve s ním hovoril Chášukdží cez Skype tesne pred svojou smrťou.

Hovorca saudského veľvyslanectva v USA uviedol, že kráľovstvo "berie všetky obvinenia týkajúce sa zlého zaobchádzania so zadržanými alebo väzňami veľmi vážne." Zákony v krajine totiž zakazujú akúkoľvek formu mučenia. Preto budú zverejnené informácie prešetrené rovnako ako v prípade Chášukdžího smrti. Vláda stále trvá na tom, že Rijád do jeho smrti zapojený nebol, hoci vyšetrovanie USA a Turecka vypovedá o opaku.

Kvôli smrti novinára denníka Washington Post je v súčasnosti vo väzbe 11 ľudí, úrady však odmietajú zverejniť ich mená. Piatim z nich vraj hrozí trest smrti. Už po vražde Rijád pripustil, že ich spravodajské služby majú za úlohu "extrahovať" niektorých občanov zo zahraničia, nikdy však nezaznelo, že by mala krajina vytvorený špeciálny tím pre takéto prípady.

"Nikdy sme nezaznamenali toľko prípadov, ako v súčasnosti," uviedol pre americký denník bývalý analytik CIA Bruce Riedel. "Disidenti ako Chášukdží v minulosti nikdy nestáli režimu za námahu."

Podľa amerických tajných služieb boli niektorí unesení Saudovia držaní v rijádskom hoteli Ritz-Carlton. Stalo sa tak z neho päťhviezdičkové väzenia. Zadržaní boli nútení zdržiavať sa v malých miestnostiach a vystavovaní bitkám, elektrickým šokom, waterboardingu a vyhrážaniu.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:25