BrexitReuters
StoryEditor

Európe dochádza s Britmi trpezlivosť. Žiada jasné vysvetlenie odkladu brexitu

19.03.2019, 10:23
Autor:
ČTKČTK
Kľúčovou otázkou zostáva, ako dlho by odklad brexitu trval a na čo by takýto čas chcel Londýn využiť.

Veľmi jednoznačnými slovami dnes nemecký štátny tajomník pre EÚ Michael Roth odkázal Londýnu, aby už dal konečne jednoznačne najavo, čo si vlastne praje okolo britského odchodu z EÚ.

Pri príchode na dnešné rokovanie Rady pre všeobecné záležitosti, ktorá pripravuje summit únie na konci týždňa, Roth upozornil, že EÚ 27 už je z vlečúcich sa rozhovorov vyčerpaná a času na riešeniu ubúda. Podobne sa vyjadril aj rumunský minister pre EÚ George Ciamba aj ďalší účastníci dnešného rokovania.

Odklad brexitu musí Británia vysvetliť

Dvadsaťsedmička teraz - po komplikovanom vývoji v britskej snemovni v posledných dňoch - predpokladá, že britská vláda do či na summite požiada v súlade s článkom 50 unijnej zmluvy o predĺženie doby na rokovanie.

Kľúčovou otázkou však zostáva, ako dlho by odklad brexitu trval a na čo by takýto čas chcel Londýn využiť. Odchod Británie je zatiaľ stále stanovený na 29. marca, do brexitu tak ostáva desať dní.

"Očakávam jasný a presný návrh britskej vlády, prečo je odklad potrebný. Toto nie je hra, je to extrémne závažná situácia nielen pre ľudí v Británii, ale aj pre ľudí v Európskej únii," zdôraznil Roth.

Pre jeho vládu je - rovnako ako pre ďalšie štáty únie - kľúčovou vecou zabrániť tomu, aby britský odchod z EÚ nebol upravený žiadnou dohodou. "Drahí priatelia v Londýne, dodajte nám to, hodiny tikajú," vyhlásil Roth.

Situácia sa komplikuje

Rumunský minister Ciamba si myslí, že po pondelkovom oznámení šéfa britskej dolnej snemovne Johna Bercowa, že môže zablokovať vládou zamýšľané tretie hlasovanie o vopred dohodnutej "rozvodovej" zmluve, je situácia "ešte zahmlenejšia, než bola".

Od svojho nemeckého kolegu sa však líšia v názore na ubúdajúci čas, v EÚ je podľa neho vždy "času dosť". Už v pondelok vysokopostavený činiteľ únie pripomenul aj možnosť, že by rozhodnutie o odklade brexitu padlo až budúci týždeň, teda až po summite.

Aj podľa Ciambu treba pred špekuláciami o nálade medzi 27 krajinami EÚ a ich možnom postupe počkať na "vyjadrenie jasnej politickej vôle" Londýna smerom k ďalšiemu postupu.

Voľba je na Británii

"Musí byť však jasné, prečo to chcú, aké k tomu majú motívy," upozornil Ciamba. EÚ27 sa podľa neho chce vyhnúť opakovaniu situácie, ktorá nastala vo chvíli, keď sa ukázalo, že britská vláda nemá doma dostatočnú silu k skutočnému presadeniu toho, na čom sa s ostatnými štátmi únie dohodla.

Ciamba tiež pripomenul, že štáty EÚ dnes finálne odsúhlasia niektoré kroky, ktoré zaisťujú prípravu únie práve na možný brexit bez dohody.

Aj česká štátna tajomníčka pre EÚ Milena Hrdinková pri príchode na rokovanie novinárom povedala, že teraz krajiny čakajú na vyjadrenie britskej vlády. "Našou jasnou preferenciou je, aby nenastal brexit bez dohody. Dohode by sme dali rozhodne prednosť, ale zdá sa, že voľba teraz nie je na nás," poznamenala.

Kľúčový potom bude pohľad šéfov štátov a vlád na očakávanú britskú žiadosť. "Povedala by som, že v tejto chvíli sa vážne musíme pripraviť úplne na čokoľvek," dodala.

01 - Modified: 2019-03-18 16:07:55 - Feat.: 0 - Title: Šéf britského parlamentu môže zablokovať ďalšie hlasovanie o brexite 02 - Modified: 2019-03-18 19:41:55 - Feat.: 0 - Title: Británia formálne požiada o odklad brexitu ešte pred summitom Únie
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:41