StoryEditor

Spúšť v českom Národnom bezpečnostnom úrade

08.02.2006, 23:00

Národný bezpečnostný úrad Českej republiky zrejme nevznikol pod šťastnou hviezdou. Za necelých osem rokov jeho existencie je s ním spojených toľko afér, ako len s máloktorým iným ohnivkom českej štátnej správy. Včera jedna z nich vyvrcholila -- pod ťarchou dôkazov o kontaktoch s členmi organizovanej zločinnej skupiny odstúpil riaditeľ tejto inštitúcie Jan Mareš. Pritom tlaku oznamovacích prostriedkov, verejnosti i politických predstaviteľov sa niekoľko dní pokúšal vzdorovať.

Namiesto nezávislosti svojvôľa
Udalosti nabrali spád v utorok, keď stratil aj dôveru premiéra Jiřího Paroubka. Riaditeľ bezpečnostného úradu pritom podľa zákona nie je hocikto, pracovne je podriadený iba predsedovi vlády. Autonómnosť v rozhodovaní tejto inštitúcie mala byť zárukou nezávislosti, no v konečnom dôsledku sa zvrhla na svojvôľu. Absenciu kontrolných možností si uvedomovali napokon i sami poslanci, ktorí začiatkom tohto mesiaca pre istotu zriadili osobitnú komisiu na kontrolu NBÚ. Či tento krok pomôže, je otázne. Množia sa hlasy, že ak má úrad opätovne nadobudnúť dôveryhodnosť a zbaviť sa povesti "cap záhradníkom", je nutné čo najskôr ho zásadne prebudovať. Škody pre renomé štátu sú aj tak obrovské. Spochybňovanie bezpečnostných previerok, ktoré uskutočnil NBÚ, nie je totiž ničím novým a tiahne sa prakticky celou históriou tejto "strážkyne poriadku". Neslávne odchádzal pred štyrmi rokmi už aj predchádzajúci riaditeľ úradu Tomáš Kadlec.

Poradca mafie?
Sám Mareš doplatil na styky so skupinou okolo trestne stíhaného sudcu Jiřího Berku, ktorá sa špecializovala na tunelovanie údajne krachujúcich podnikov formou vyhlasovania neodôvodnených konkurzov. Jej členovia podľa obžaloby spomínaným spôsobom získali najmenej štvrť miliardy korún. Vyšetrovanie však ukázalo, že mozgom tejto skupiny bol v skutočnosti vysokoškolský učiteľ Vladislav Větrovec -- a ten, ako vyplynulo z odpočúvania telefonických hovorov, sa radil aj s Marešom.
NBÚ sa do zlého svetla dostal už aj skôr, keď vysvitlo, že iný jeho vysokopostavený úradník -- Vladimír Šíša, vedúci sekretariátu riaditeľa -- bral úplatky za ovplyvňovanie prípadov preverovaných osôb. Od januára tohto roku je trestne stíhaný. Polícia ho viní z prevzatia úplatkov vo výške 400-tisíc českých korún. Vo svetle uvedenej skutočnosti sotva prekvapuje, že i tento muž, tváriaci sa čestne, bol v spojení so skupinou okolo Berku. A aby toho nebolo málo, na krku má i vyšetrovanie za úžerníctvo. Nie náhodou sa preto v ľudovom podaní názov otrasenej inštitúcie okamžite zmenil na "Národný nebezpečný úrad".
Český premiér Jiří Paroubek stojí teraz pred úlohou nájsť vhodného nástupcu Mareša. Ako tento týždeň povedal, kandidátov je vraj dosť. Vzhľadom na jeho razanciu možno počítať s tým, že výberový proces nebude trvať dlho. Ozdravenie NBÚ však už také jednoduché nebude.

Národný bezpečnostný úrad ČR existuje od augusta 1998. V systéme vládnych bezpečnostných inštitúcií
-- rozhoduje o tom, ktorá osoba alebo firma prejde bezpečnostnou previerkou a bude môcť pracovať aj s tajnými informáciami (môže ísť o podnikateľské subjekty, štátne inštitúcie, orgány komunálnej správy, a podobne)
-- garantuje ich spoľahlivosť a s týmto cieľom vydáva osobitné certifikáty
-- koordinuje výmenu utajovaných informácií medzi ČR, Európskou úniou a NATO
-- vytvára štátne šifrovacie programy
-- zadáva tajným službám konkrétne úlohy pri preverovaní

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:00