StoryEditor

Slučka pre Saddáma Husajna

28.12.2006, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Trest smrti obesením -- tak znel verdikt Najvyššieho irackého trestného tribunálu, ktorý 5. novembra vyniesol nad bývalým irackým prezidentom Saddámom Husajnom. Súd ho uznal vinným z podielu na masakre 148 šíitov v dedine Dudžail z roku 1982. V tomto prípade sedelo na lavici obžalovaných ďalších sedem členov jeho režimu. Poprava čaká dvoch z nich: Saddámovho nevlastného brata a bývalého šéfa tajných služieb Barzána Ibrahíma Tikritího a niekdajšieho predsedu revolučného tribunálu Aváda Ahmada Bandára.
Hnev aj oslavy
Vynesenie rozsudku sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, pretože úrady sa obávali, že trest vyvolá novú vlnu útokov najmä zo strany jeho stúpencov. V Bagdade vyhlásili 12-hodinový zákaz vychádzania. Kým v sunnitských oblastiach zaznamenali incidenty a nepokoje, šíiti vyšli po rozsudku do ulíc a oslavovali.
Irackým exprezidentom rozsudok viditeľne otriasol. Pred jeho vynesením odmietal vstať, takže mu k tomu museli pomôcť dvaja súdni zriadenci. "Alláhu Akbar! (Boh je veľký), dlhý život národu a smrť jeho nepriateľom," vykríkol Saddám po vynesení ortieľa smrti.
V prípade Dudžail padali aj ďalšie tvrdé tresty. Doživotné väzenie čaká bývalého irackého viceprezidenta Tahá Jasína Ramadána. Troch ďalších bývalých členov Husajnovej strany Baas odsúdili na 15 rokov väzenia za vraždy a mučenie. Posledného z obvinených, tiež bývalého člena strany Baas Muhammada Azávího Alího, súd zbavil obžaloby pre nedostatok dôkazov a okamžite ho prepustil.
Odvolací proces
Trest smrti pre Saddáma Husajna a ďalších dvoch odsúdených musia ešte potvrdiť v odvolacom procese. Ak sa tak stane, úradom už nič nebude stáť v ceste, aby ich popravili.
Väčšina krajín schvaľuje, že iracký tribunál uznal Saddáma Husajna vinným zo zločinov, ktoré spáchal. Rozpory však nastali v treste smrti. Biely dom rozsudok jednoznačne uvítal. Európski politici však zdôraznili, že Európa trest smrti odmieta. Moskva zase varovala, že Saddámova poprava by mala pre Irak, ktorý už aj tak stojí na pokraji občianskej vojny, katastrofické následky.

Kauza Dudžail
V roku 1982 sa šíitské komando pokúsilo zastreliť Saddáma Husajna pri dedine Dudžail. Bývalého diktátora zachránilo pred smrťou to, že si na poslednú chvíľu presadol do iného auta. Po neúspešnom atentáte vláda tvrdo zasiahla proti takmer 400 rodinám, zničila ich majetky a 148 ľudí vtedajšie súdy odsúdili na trest smrti. Bývalý iracký prezidenta všetky obvinenia zo zločinov odmietal a viac ráz vyhlásil, že súd je nezákonný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:23