StoryEditor

Komisárka: Rokovať sa musí okamžite

22.06.2005, 00:00

Európska dvadsaťpäťka by mala ešte v júni zvolať mimoriadny krízový summit o rozpočte. Vyzvala ju na to komisárka pre regionálnu politiku, Poľka Danuta Hübnerová. Len tak je podľa nej možné zamedziť veľkým stratám, ktoré by nové členské krajiny EÚ mohli utrpieť pre víkendový krach rokovaní v Bruseli.
"Iba v takom prípade ešte existuje šanca, že bude dosiahnutá dohoda," povedala Hübnerová pre nemecký denník Berliner Zeitung. "Nemôžeme si dovoliť strácať čas," dodala.
Blokáda na summite v Bruseli podľa poľskej komisárky najviac poškodila práve nováčikov únie, ktorí majú v budúcnosti z Bruselu dostať 53 percent celkovej pomoci zo štrukturálnych fondov. "Pretože do momentálne prebiehajúceho finančného plánovania ešte nie sú plne zapojení, dostávali by bez skorej dohody od roku 2007 menšiu sumu, než na akú majú nárok," vysvetlila.
Na problém upozorňujú i ďalší experti vrátane českých. Schválením sedemročného finančného výhľadu sa totiž práce na rozpočte EÚ nekončia. "Dokončiť príslušnú legislatívu trvá dvanásť až osemnásť mesiacov," upozorňuje Silvano Presa, expert na rozpočet z Európskej komisie.
Odloženie dohody o finančnej perspektíve na roky 2007 až 2013 by pre Česko a ďalších nových členov EÚ neznamenalo iba zníženie sumy, na ktorú budú mať z eurofondov nárok. Okrem toho by mali aj menej času na prípravu programov a projektov.
Problémov, ktoré nováčikom únie spôsobila popri Holandsku, Švédsku, Fínsku a Španielsku predovšetkým Veľká Británia, si podľa denníka Financial Times uvedomuje i britský premiér Tony Blair. Aby si aj naďalej uchoval ich priazeň, dúfa, že sa mu podarí uzavrieť dohodu o rozpočte v druhej polovici tohto roku. Na začiatku júla Briti od Luxemburčanov preberajú predsedníctvo v únii.
"Vyvinieme skutočne mimoriadne úsilie, aby sme dospeli k dohode počas britského predsedníctva," citoval nemenovaný zdroj z Downing Street denník Financial Times.
K názoru, že dohoda je - napriek doterajšej britskej obhajobe mnohomiliardového rabatu - v druhej polovici roku možná, sa prikláňa i český komisár Vladimír Špidla. "Pokračovanie nebude ľahké, som však presvedčený, že k dohode môže počas britského predsedníctva dôjsť," povedal pre ČTK.
Inej mienky je politológ Jacques Rupnik. "Za nadchádzajúceho predsedníctva nemôže v otázke rozpočtu dôjsť k žiadnemu pokroku, a to práve preto, že jednou zo sporných otázok je takzvaná britská zľava, ktorú pred viac než dvadsiatimi rokmi dohodla Margaret Thatcherová," povedal. "Takže kompromisné postoje by som neočakával do budúcej jari," dodal.
Skeptickí sú i úradníci z komisie. "Priekopa, ktorú Blair vykopal, je jednoducho veľmi hlboká," citoval jedného z nich denník Handelsblatt.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 09:39