StoryEditor

Turci protestovali proti útoku na sudcov

19.05.2006, 00:00
Po útoku islamského militanta na súd, pri ktorom zahynul jeden sudca a ďalší štyria boli zranení, sa v Ankare uskutočnili masové demonštrácie na podporu sekulárneho charakteru štátu. Demonštranti aj opozícia zo zodpovednosti za útok obviňujú vládnu stranu premiéra Erdogana, ktorá má islamské korene.

Tisíce Turkov, od študentov až po sudcov v talároch, protestovalo v hlavnom meste Ankara proti stredajšiemu útoku islamského ozbrojenca, ktorý zabil jedného sudcu a zranil štyroch ďalších. Muž vtrhol na rokovanie súdu s pokrikom "Allah je veľký" a začal strieľať na sudcov. Motívom Aslana Alpaslana, ktorý sa nazval Allahovým vojakom, je pravdepodobne pomsta za nedávne rozhodnutie súdu potrestať učiteľku, ktorá nosila moslimskú šatku. Alpaslan mal so sebou právnické doklady, vďaka ktorým sa dostal bez kontroly do súdnej miestnosti. Polícia ho zadržala hneď po streľbe a jeho dvoch komplicov zatkla včera.
Dav ľudí z celej krajiny spoločne pochodoval k mauzóleu Mustafu Kemala Atatürka, zakladateľa moderného a sekulárneho Turecka. "Turecko je sekulárne a zostane sekulárne," kričali počas demonštrácie, ktorú naživo vysielala štátna televízia. Desaťtisíce ľudí sa zišlo aj na pohrebe sudcu Mustafu Yücela Özbilgina, kde kričali heslá ako "Premiér je vrah" a "Mullahovia do Iránu".
Útok zvýšil napätie medzi tureckou sekulárnou spoločnosťou a islamsky orientovanou vládou premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý bol v mladosti islamským aktivistom. Vláda sa totiž netají tým, že chce zrušiť zákaz nosenia šatiek vo vládnych budovách a univerzitách. Erdoganova manželka aj dcéry šatku nosia. Opozícia už obvinila Erdoganov kabinet, že je zodpovedný za streľbu na súde. Útok ostro odsúdili predstavitelia sekulárnych inštitúcií vrátane súdnictva, prezidenta a armády. Streľba vyvolala aj pobúrenie medzi obyvateľstvom. Tisíce ľudí navštívili počas noci súdnu budovu, kde došlo k streľbe. Tri najvyššie turecké súdy, Najvyšší súd, Rada štátu a Odvolací súd, vydali v tejto súvislosti spoločné vyhlásenie, v ktorom útok odsúdili. "Tento masaker bol zameraný proti sekulárnej republike. Nás však nezastraší," píše sa vo vyhlásení.
Aj keď 99 percent obyvateľov Turecka tvoria moslimovia, sekulárne piliere spoločnosti vrátane súdov a armády už celé desaťročia obmedzujú islamský vplyv. Podľa tureckých zákonov ženy s islamskými šatkami majú zakázaný vstup do škôl a ostatných verejných budov. Podobne manželky politikov, ktoré si obliekajú tento tradičný kus odevu, nemôžu vykonávať vládne funkcie a zúčastňovať sa na oficiálnych obedoch a večerách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 09:03