StoryEditor

Severnej Kórei hrozí prísny trest

11.10.2006, 00:00
Svet v ohrození. Pchjongjang sa vyhráža ďalšími jadrovými testmi, ak Washington nezmení nepriateľskú politiku. Severokórejský komunistický režim údajne pohrozil USA, že odpáli raketu s jadrovou hlavicou.

V spore so Severnou Kóreou padali na oboch stranách ďalšie ostré slová a hrozby. Severokórejský komunistický režim údajne pohrozil Spojeným štátom, že odpáli raketu s jadrovou hlavicou, ak nezmenia svoj doterajší nepriateľský postoj. "Dúfame, že sa situáciu podarí vyriešiť skôr, ako dôjde k nešťastnému incidentu odpálenia našej jadrovej strely," citovala juhokórejská agentúra Jonhap severokórejského diplomata. Podľa neho je Severná Kórea ochotná vzdať sa jadrového programu, ak Spojené štáty prijmú potrebné opatrenia. Pchjongjang kritizuje finančné sankcie, ktoré Washington na krajinu uvalil za údajné falšovanie dolárov a prianie špinavých peňazí. Zároveň požaduje priame rozhovory so Spojenými štátmi, tie však trvajú na šesťstranných rozhovoroch.
Trest za jadrovú skúšku
Na pôde Bezpečnostnej rady OSN sa horlivo diskutuje o možnom treste pre Severnú Kóreu, ktorá v pondelok oznámila, že urobila podzemný jadrový test. Spojené štáty už predložili návrh rezolúcie s prísnymi sankciami pre krajinu. Washington požaduje najmä kontroly nákladov smerujúcich do a zo Severnej Kórey, zákaz obchodu s vojenským materiálom a zmrazenie účtov, ktoré sú spojené s financovaním jadrového programu Pchjongjangu. Japonsko navyše žiada, aby všetky krajiny zakázali kotviť severokórejským lodiam vo svojich prístavoch, ak povezú zbrane či inú vojenskú techniku. Tokio chce taktiež obmedziť cestovanie severokórejských diplomatov.
Čínsky vplyv
Japonsko dokonca zašlo ešte ďalej, keď nevylúčilo ani použitie sily. To zatiaľ rezolútne odmieta Čína, ktorá je hlavným spojencom Severnej Kórey a zároveň stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Peking, ktorý jadrovú skúšku ostro odsúdil, naznačil, že by prípadné sankcie voči Pchjongjangu podporil. Zatiaľ však nie je jasné, či by schválil tvrdšiu americkú verziu. Veľké slovo pri rozhodovaní bude mať ešte ďalší stály člen rady, Rusko. Južná Kórea v spore uprednostňuje diplomatické riešenie pred vojenským zásahom. Navyše šéf juhokórejskej diplomacie Pan Ki-mun by sa mal stať v januári novým generálnym tajomníkom OSN. Aj preto sa objavili špekulácie, že Pchjongjang naplánoval jadrovú skúšku presne na deň, kedy Bezpečnostná rada OSN podporila jeho kandidatúru.
Experti pochybujú
Aj keď Severná Kórea v pondelok oznámila, že sa jej podarilo urobiť svoj prvý test jadrovej zbrane, experti si tým nie sú úplne istí. Dovôdom je najmä malá sila podzemného výbuchu, ktorú seizmológovia v oblasti zaznamenali. Podľa odborníkov mohlo ísť o malú nukleárnu nálož, ale taktiež o nepodarenú jadrovú explóziu, alebo vôbec nešlo o jadrový test.
Severná Kórea o svojom plánovanom teste atómovej bomby informovala Rusko dve hodiny vopred. Čína dostala správu 20 minút pred samotnou skúškou. Jediným nezávislým dôkazom tak zostávajú otrasy v sile asi 4 stupňov Richterovej stupnice, ktoré namerali geológovia z okolitých krajín. Podľa odhadov výbuch mal silu asi 500 ton trinitrotoluénu, pričom bomba, ktorú Američania zhodili na japonskú Hirošimu bola 15-kilotonová.

NAVRHOVANÉ SANKCIE
kľúčové body amerického návrhu
- povolenie medzinárodných kontrol
akéhokoľvek nákladu smerujúceho
do alebo z KĽDR, aby sa zabránilo
šíreniu jadrových, chemických
a biologických zbraní
- zastavenie všetkých aktivít spojených
s testami balistických rakiet
- zákaz obchodovania s materiálmi,
ktoré sa dajú použiť pri výrobe zbraní
hromadného ničenia
- zmrazenie všetkých finančných transakcií
KĽDR, ktoré podporujú raketové
testy
- zákaz obchodovania s vojenským
materiálom
- zákaz obchodovania s luxusným tovarom
- zmrazenie všetkých účtov a transakcií,
ktoré súvisia so zbraňami
hromadného ničenia
- zabrániť zneužívaniu medzinárodných
finančných systémov, pretože KĽDR
údajne falšuje americké doláre
Zdroj: Reuters


menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 12:12