Reuters
StoryEditor

Boje v Líbyi si vyžiadali už 75 obetí, rastú obavy o životy civilistov

12.04.2019, 12:05
Autor:
ČTKČTK
Líbyjské médiá hovoria o bombardovaní aj husto obývaných oblastí.

Boje v Líbyi od začiatku týždňa neprežilo 75 ľudí a vyše 320 bolo zranených. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej je medzi mŕtvymi sedem civilistov.

K Tripolisu sa minulý týždeň vydala armáda poľného maršala Chalífa Haftara, ktorá doteraz pôsobila hlavne na východe krajiny. Z domovov utiekli tisíce ľudí.

Líbyjské médiá hovoria o bombardovaní aj husto obývaných oblastí, útokoch na sanitky, prerušovaní elektriny a o civilistoch uviaznutých na bojovej línii. WHO upozornila, že ľudia používajú znečistenú vodu a hrozí riziko rozšírenia infekcií.

Saíd Džaafar Husajn, ktorý zastupuje WHO v Líbyi, povedal, že jeho organizácia dodala nemocniciam súpravy na ošetrenie zranených. "Zatiaľ pred bojmi utieklo 6000 ľudí, ale WHO má záložný plán pre prípad, že budú utekať ďalšie tisíce alebo stovky tisíc," povedal. Podľa Reuters už domovy opustilo 9500 ľudí.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) upozornil, že najťažšie boje sú v miestach Ajn Zára a Svání na južnom okraji Tripolisu a že tam rastú obavy o osud civilistov. Podľa OCHA bolo zasiahnutých sedem sanitiek. Poškodená je tiež rozvodná sieť elektriny, takže bez prúdu sú lokality južne od metropoly.

Na agentúry, ktoré sa starajú o evakuáciu, sa obracajú stále ďalšie rodiny, avšak záchranári nie sú schopní uspokojiť všetky.

Šéf líbyjskej štátnej ropnej spoločnosti NOC Mustafa Sanalla dnes upozornil, že ak budú boje pokračovať, výrazne to poškodí ropnú produkciu. Ropný trh už na líbyjské boje reagoval zvýšením cien suroviny. Sanalla v rozhovore s Financial Times požiadal svetové spoločenstvo, aby pomohlo konflikt ukončiť.

"Myslím, že situácia môže byť oveľa horšia, než tomu bolo v roku 2011 (kedy bol zvrhnutý Muammar Kaddáfí), vzhľadom na rozsah síl, ktoré sú do bojov zapojené teraz. Ak sa problém nevyrieši rýchlo, ovplyvní to naše operácie a čoskoro nebudeme schopní ťažiť ropu ani plyn," povedal Sanalla.

Ten v minulých rokoch usiloval o to, aby si NOC zachovala nezávislosť na jednotlivých frakciách, ktoré v Líbyi pôsobia od roku 2011 a bojujú medzi sebou o kontrolu nad územím.

Sanalla poukazuje na to, že je pre Líbyu zásadné, aby bol jej hlavný zdroj príjmov nezávislý, ak sa nemá Líbya ako štát zrútiť. "NOC je ako lepidlo, ktoré Líbyu stmeľuje. Ja bývam v Tripolise, ale operujeme od západu po východ a od severu na juh. NOC musí zostať nezávislá a medzinárodná komunita v tom hrá svoju rolu," povedal Sanalla.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 05 - Modified: 2024-03-29 14:17:03 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines po takmer desaťročí obnovila lety do Líbye
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:42