ChicagoReuters
StoryEditor

Pri amerických mrakodrapoch uhynie ročne 600 miliónov vtákov

13.04.2019, 09:43
Autor:
ČTKČTK
Vtáky priťahuje umelé osvetlenie v oknách výškových budov, strácajú orientáciu a narážajú do stien, pričom sa zrania alebo uhynú.

600 miliónov vtákov prichádza v Spojených štátoch každý rok o život po tom, čo narazí do steny niektorého z mrakodrapov. Na svojich internetových stránkach o tom s odvolaním sa na Cornellovo ornitologické laboratórium informuje americká televízia CNN. Pre operencov sú najnebezpečnejšie mestá Chicago, Houston a Dallas.

Vtáky priťahuje umelé osvetlenie v oknách výškových budov, strácajú orientáciu a narážajú do stien, pričom sa zrania alebo uhynú. Najnaliehavejší je tento problém v období jarnej a jesennej migrácie, kedy sa miliardy vtákov cez územie Spojených štátov vydávajú na cestu medzi Kanadou a Latinskou Amerikou.

"Chicago, Houston a Dallas ležia v srdci najrušnejších severoamerických migračných koridorov," pripomenul hlavný autor výskumu Kyle Horton. "V kombinácii so skutočnosťou, že patria medzi najväčšie mestá v Spojených štátoch, to z nich bez ohľadu na ročné obdobie robí vážnu hrozbu pre vtáky," dodal.

Mnoho vtákov navyše lieta v noci a mätie ich svetlo vychádzajúce z mrakodrapov. Niektorí dezorientovaní jedinci hodiny poletujú za oknom, kým sa úplne nevyčerpajú. Vtáky tiež pletú rastliny umiestnené v miestnostiach blízko okien, pretože ich môžu považovať za miesto, kam môžu dosadnúť.

Organizácia New York City Audubon, ktorá sa usiluje o ochranu vtákov a vhodného prostredia pre nich, upozorňuje, že nie je dobré v okolí parkov a inej mestskej zelene obkladať domy zrkadlovými sklami. Vtáky proti nim lietajú, pretože v nich vidia útočisko, v skutočnosti však narazia do steny.

Táto organizácia sa snaží presviedčať majiteľov mrakodrapov, aby v snahe ochrániť vtáky, ale aj znížiť náklady na energiu, nechávali v budovách zhasnúť svetlá. A to isté odporúča Kyle Horton i jednotlivcom: "Ak nepotrebujete svietiť, zhasnite."

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:10