Reuters
StoryEditor

Hrdinovia v Notre-Dame hasili pod roztaveným olovom. Kaplán vyniesol z horiacej budovy "Ježišovu korunu"

16.04.2019, 18:30
Autor:
mhmh
Pri hasení katedrály sa vystriedali viac ako štyri stovky požiarnikov z radov parížskej hasičskej brigády aj okolitého regiónu.

Hrdinovia Paríža. Tak v utorok nazývali médiá hasičov, ktorí sa podieľali na záchrane katedrály Notre-Dame, ktorú v pondelok večer zachvátil požiar. Podarilo sa im totiž vyniesť von aj tŕňovú korunu, ktorú mal údajne na hlave Ježiš. Vyšetrovanie príčin požiaru však bude veľmi komplikované a extrémne dlhé.

"Konštrukcia z trinásteho storočia okamžite vzplanula," uviedol na mieste požiaru pre denník Le Monde farár z Notre-Dame Patrick Chauvet. Viac ako sto metrov dlhé trámy potom poslúžili ako palivo a kvôli silnému vetru sa požiar šíril veľmi rýchlo.

Od začiatku katastrofy sa do centra metropoly schádzali stovky hasičov. Podľa informácií ministerstva vnútra sa na mieste vystriedali viac ako štyri stovky požiarnikov z radov parížskej hasičskej brigády aj okolitého regiónu. Pri zásahu boli dokonca použité i drony, aby hasiči mohli lepšie koordinovať svoje sily.

Náročné podmienky

Podmienky na hasenie požiaru však boli veľmi náročné, ako uviedol pre médiá veliteľ zásahu Jean-Claude Gallet. Hasiči spočiatku mohli zasahovať len z exteriéru, navyše neboli schopní dostatočne kvalitne hasiť strechu a vežu vzhľadom k jej výške presahujúcej 90 metrov.

Neskôr počas večera Gallet rozhodol, že je potrebné zachrániť aj historické pamiatky a hasiči začali aktívne bojovať s ohňom aj zvnútra. O pol desiatej potom šéf zásahu oznámil médiám, že nasledujúca hodina rozhodne.

"Hodina, ktorá nadišla, bude rozhodujúca. Nie sme si v túto chvíľu istí, či dokážeme uchrániť pred požiarom severnú zvonicu," uviedol Gallet na priľahlom námestí.

Komplikácií bolo hneď niekoľko. Zhoršená viditeľnosť, dym a neistá stabilita katedrály. Hasiči sa obávali pádu roztaveného olova, ktoré pokrývalo strechu. "Bojujeme krok za krokom, meter po metri," spresnil veliteľ.

Zachránil "Ježišovu korunu"

Činná bola aj nemocnica Hôtel-Dieu susediaca s katedrálou. Jej zamestnanci ponúkli hasičom priestor na odpočinok a posilnenie. Okolo 23. hodiny sa do nej dostal aj jeden ťažko zranený hasič. V tej istej dobe už začalo svitať na lepšie časy.

"Intenzita ohňa zoslabla, prešli sme do fázy ochladzovania, môžeme oznámiť, že konštrukcia katedrály zostane zachovaná, predovšetkým severná zvonica," povedal médiám námestník ministra vnútra Laurent Núñez.

"Veže však musíme naďalej ochladzovať, hrozí, že by sa zrútili," dodal veliteľ zásahu Gallet. Práve zásah hasičského zboru zvnútra katedrály zachránil túto časť budovy a zabránil pádu masívnych zvonov.

Hrdinstvo podľa médií preukázal predovšetkým kaplán parížskych hasičov Jean-Marc Fournier. Muž, ktorý pomáhal zraneným po teroristickom útoku v klube Bataclan, vošiel do horiacej budovy s úmyslom zachrániť cenné artefakty, čo sa mu nakoniec podarilo. Medzi zachránenými pamiatkami bola aj tŕňová koruna, ktorú mal mať na sebe podľa legendy Ježiš pri ukrižovaní.

Vyšetrovanie bude extrémne dlhé 

O príčinách požiaru, ktorý v pondelok večer zdecimoval parížsku katedrálu Notre-Dame, toho verejnosť vie stále len málo. Po niekoľkých hodinách čakania oznámila parížska prokuratúra, že začala vyšetrovanie "neúmyselnej deštrukcie ohňom". Vylúčila tak vopred možnosť, že by za zapálením najnavštevovanejšej pamiatky Európy mohli byť nekalé motívy.

​Podľa informácií denníka Le Monde bude vyšetrovanie "veľmi komplikované", "extrémne dlhé" a "delikátne", aby bolo zaistené precízne zistenie všetkých detailov okolo vzniku požiaru. Zatiaľ médiá disponujú len drobnými informáciami - požiar vypukol tesne pred siedmou hodinou večer v podkroví katedrály obklopenej lešením, ktoré značne komplikovalo hasičom prístup k ohnisku požiaru.

V súčasnosti nie sú žiadne informácie o tom, že by na mieste v čase požiaru bol ktokoľvek z robotníkov. Z podkrovia sa oheň rozšíril na strechu a nakoniec ju zachvátil celú až po severnú zvonicu.

Hľadanie dôkazov

Podľa vyšetrovateľov tak bude veľmi komplikované nájsť hmotné dôkazy, ktoré by vysvetlili vznik samotného požiaru. Od pondelkového večera však boli policajti na nohách a v priebehu noci hovorili s množstvom robotníkov, ktorí sa podieľali na renovácii katedrály.

"Bude to dlhé a komplexné vyšetrovanie, ktoré skĺbi prvky policajnej práce a technických elementov, ktoré poskytnú experti, ktorí budú na miesto vyslaní," uviedol pre denník Le Monde zdroj z policajného prostredia, ktorý udalosť opisuje už teraz ako "abnormálnu".

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-25 09:13:03 - Feat.: - Title: Symbol parížskeho kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlyna sa zrútili 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:56