Twitter
StoryEditor

Zoznámte sa s rodinou Sacklerovcov. Lieky miliardárov spustili epidémiu, ktorá zabíja viac ľudí ako zbrane

27.04.2019, 18:30
V súčasnosti ide doslova o epidémiu, ktorú spôsobila spoločnosť Purdue Pharma a Sacklerovci.

Návyková látka OxyContin spôsobila v USA opiátovú epidémiu a zarobila rodine Sacklerovcov miliardy dolárov. Napriek tomu sa o jej členoch hovorí predovšetkým ako o milovníkoch umenia.

Lyžička má zakalené dno, jej rukoväť je ohnutá, aby dodala stabilitu človeku, ktorý ju nahrieva. Vyzerá ako tie, ktoré používajú narkomani, aby si na nej pripravili drogu. Je tu však jeden zásadný rozdiel - táto lyžička váži cez 360 kilogramov. Ako formu protestu proti spoločnosti Purdue Pharma sa ju pred sídlom firmy rozhodol vystaviť 49 ročný Domenico Esposito.

Jeho boj proti spoločnosti, ktorú vlastní miliardárska rodina Sacklerovcov, začal približne pred rokom. Jeho devätnásťročný brat Danny totiž po úraze dostal ako upokojujúci liek OxyContin, ktorý vyrába práve Purdue Pharma. A rovnako ako tisíce ďalších ľudí začal byť na opiáte závislý. Cesta k heroínu už potom bola krátka.

"Zničilo mu to dvanásť rokov života," uviedol pre denník Le Monde Esposito. "Matka mi často volala. Plakala. Hovorila, že zase našla nejaké zvyšky na lyžičkách. A lyžička sa tak stala symbolom hrozného boja, ktorý moja rodina vedie."

Denne zomrie 130 ľudí

Podľa posledných údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zomrie denne na území USA okolo 130 ľudí na predávkovanie opiátmi, čo je dokonca viac ako počet úmrtí spôsobených strelnými zbraňami (108 ľudí denne).

V súčasnosti ide doslova o epidémiu, ktorú spôsobila spoločnosť Purdue Pharma a Sacklerovci. Bratia Sacklerovci, synovia židovských imigrantov z Poľska a severošpanielskej Galície narodení v New Yorku, sa vydali na dráhu psychiatrie a po dokončení vysokých škôl spoločne založili malú farmaceutickú firmu v Greenwich Village, s ktorou v 50. rokoch minulého storočia začali predávať lieky ako Betadine (dezinfekcia) a šírili veľkú marketingovú kampaň na tlmiaci liek Valium (diazepam). Cielili predovšetkým na lekárov predpisujúcich ich lieky a boli veľmi úspešní v propagácii.

Vysoko návykový OxyContin

Práve tento zabehnutý systém im následne umožnil rozšírenie vysoko návykového OxyContinu, s ktorým rodina prišla na trh v roku 1996. Ich predajcovia tvrdili, že sa jedná o prevratný liek - rýchlo uľaví od bolesti, úľava trvá až dvanásť hodín a nie je návykový. Tabletky sa začali predpisovať takmer ako aspirín aj na tie najbanálnejšie bolesti a Sacklerovci zarábali miliardy.

Keď sa potom po jedenástich rokoch ukázalo, že o svojom produkte klamali a OxyContin je vysoko návykový, mala rodina už bohatstvo vo výške 10 miliárd dolárov.

Hoci museli zaplatiť obetiam závislosti miliónové odškodné, odhadoval vlani magazín Forbes majetok rodiny na 13 miliárd dolárov.

Tri vetvy, ktoré sa neznesú

Rodina je dnes známa predovšetkým svojím umeleckým mecenášstvom. Plaketa s jej menom sa objavuje na Metropolitnom a Guggenheimovom múzeu v New Yorku, Národnej galérii v Londýne či parížskom Louvri.

Rodina Sacklerovcov má tri vetvy odvodené od troch bratov zakladateľov - Arthura, Mortiméra a Raymonda - a k harmonickému spolužitiu má ďaleko.

Rodina Arthura

Arturova rodina sa snaží od všetkých záležitostí s OxyContinom dištancovať. Svoj akciový podiel v Purdue Pharm predala po Arturovej smrti v roku 1987, teda ešte pred vynájdením silne návykového lieku. Aj tak ale od ostatných bratov získali Arthurovi blízki okolo 22,5 milióna dolárov.

"Domnievam sa, že by s masovým predajom OxyContinu nesúhlasil," uviedla pre britský denník The Guardian tento rok vo februári tretia Arturova manželka Jilian, ktorá je presvedčená, že predaj tohto lieku spustil v USA opiátovú epidémiu a jeho propagácia nebola správna.

Rodina Mortiméra

Rodina Mortiméra Sacklera toľko otvorená na rozhovory s médiami nie je. Samotný Mortimer zomrel v roku 2010 vo veku 93 rokov a pred smrťou žil striedavo v Londýne, Švajčiarsku a na francúzskej Riviére.

Hrával tenis a rád sa venoval charite. Dokonca sa stal čestným britským rytierom za zásluhy v oblasti vedy. Jeho sedem detí sa venuje rôznym aktivitám - napríklad najmladšia Mortimerová dcéra Sophie sa vydala za anglického kriketového hráča Jamieho Dalrymplea - a tri z nich zostávajú na čele Purdue Pharmy.

Rodina Raymonda

Najmladší z bratov Raymond zomrel v roku 2017. V čele Purdue Pharmy zostával až do svojho konca a napokon jeho rodina bola vo firme najaktívnejšia. Po jeho smrti sa do vedenia dostali synovia Richard a Jonathan. Obaja sa angažujú vo verejnom živote a podporujú neokonzervatívnych politikov.

Rodiny Mortiméra a Raymonda dlhodobo odmietajú situáciu komentovať. Výpovede by im kvôli súdu mohli uškodiť - na Sacklerovcov je podaných okolo 1600 žalôb. Posledný súd prehrali na konci marca, a musia tak zaplatiť vyše 241,2 milión eur ako odškodné rodinám obetí závislostí.

01 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci 02 - Modified: 2024-03-19 14:29:08 - Feat.: - Title: Náklady na liečbu závislostí každý rok významne narastajú 03 - Modified: 2024-03-05 14:26:42 - Feat.: - Title: Aký je rozdiel medzi HHC a CBD? Prinášame ti stručný prehľad aj možné následky ich užívania 04 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 05 - Modified: 2024-01-23 11:28:15 - Feat.: - Title: Psychológ: Zastaviť kolotoč tlaku na výkon je väčšia výzva ako dať si predsavzatie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 12:38