Safari v Národnom parku Kruger je skutočná divočina. Pokochajte sa zlatistými pláňami a kľukatými riekami z otvoreného safari vozidla a sledujte putujúce zebry, hrochy, a žirafy, ako aj vyhľadávanú „veľkú päťku“: levy, leopardy, nosorožce, slony a byvoly. (jednodňový výlet stojí približne 182 eur na osobu)Pixabay
StoryEditor

V Južnej Afrike kvitne obchod s odstrelom levov, záujemcovia si môžu vybrať konkrétne zviera

05.05.2019, 00:00
Autor:
dttdtt
Podľa záverov vyšetrovania žije v súčasnosti v Južnej Afrike v zajatí približne dvanásťtisíc levov, čo je oveľa viac ako celkový počet týchto zvierat žijúcich vo voľnej prírode.

Bohatí lovci si môžu cez sociálnu sieť WhatsApp vybrať konkrétneho leva, ktorého si prídu zastreliť do Juhoafrickej republiky. Ceny za odstrel zvieraťa sa pohybujú v desiatkach tisíc eur, a to v závislosti od jeho hmotnosti či hrivy. Vyplýva to z vyšetrovania britského filantropa, podľa ktorého tu chová levy kvôli odstrelu alebo kostiam asi 200 fariem.

Dokument o vyšetrování Lorda Ashcrofta:

Rozsiahle vyšetrovanie v Juhoafrickej republike zaštítil a financoval prominentný britský politik a filantrop Lord Ashcroft, ktorý ho pomenoval Projekt Simba. Podľa neho trvalo viac ako rok a podieľali sa na ňom bývalí členovia britských špeciálnych jednotiek alebo špecialisti na národnú bezpečnosť. Tým sa postupne podarilo infiltrovať do skupín, ktoré v Južnej Afrike chovajú levy.

Vyšetrovací tím podľa Ashcrofta odhalil prekvitajúci biznis s odchytenými levmi, a to vrátane takzvaných zelených lovov, pri ktorých lovec strieľa na zviera iba uspávacím projektilom a potom si s ním spraví trofejnú fotografiu.

Takýto lov vyžaduje podľa denníka The Business Insider väčšiu zručnosť a presnosť než s klasickou puškou, pretože je potrebné zviera zasiahnuť presne a z menšej vzdialenosti. Pred zaspaním navyše môže byť lev nepredvídateľný a nebezpečný.

Ďalším problémom podnikania je podľa Ashcrofta šľachtenie krížencov levov a tigrov. Títo jedinci totiž rýchlejšie rastú a navyše majú ťažšie kosti. To sa pašerákom hodí v prípade ich predaja predovšetkým do juhovýchodnej Ázie, kde sa kosti mačkovitých šeliem využívajú v tradičnej medicíne. Kríženec tigra a leva môže mať už za tri roky rovnakú váhu kostí ako deväťročný lev.

Členovia tímu sa v rámci vyšetrovania vydávali za potenciálnych klientov, ktorým obchodníci dávali na sociálnej sieti WhatsApp vybrať zo širokej ponuky rôznych spôsobov lovu. Ceny za odstrel leva sa podľa Ashcrofta pohybujú od 160-tisíc do 780-tisíc juhoafrických randov (vyše 48-tisíc eur). Odvíjajú sa predovšetkým od veľkosti zvieraťa a kvality jeho hrivy. Každý deň stopovania vyjde v prepočte na ďalších 230 eur.

Lord Ashcroft teraz dúfa, že po zverejnení vyšetrovania juhoafrické úrady konečne začnú konať. "Tým, že juhoafrická vláda naďalej povoľuje tieto barbarské praktiky, poškodzuje povesť krajiny, ktorú si medzinárodné spoločenstvo od ukončenia apartheidu váži," vyhlásil Ashcroft. K reakcii vyzval tiež britskú vládu, ktorá by podľa neho mala zakázať akýkoľvek dovoz trofejí zo zvierat.

Podľa záverov vyšetrovania žije v súčasnosti v Južnej Afrike v zajatí približne dvanásťtisíc levov, čo je oveľa viac ako celkový počet týchto zvierat žijúcich vo voľnej prírode.

01 - Modified: 2022-05-03 09:08:48 - Feat.: - Title: Mark strávil tri roky v tíme na lov pedofilov: Mnohí z lovcov boli v minulosti sami obeťami 02 - Modified: 2021-12-15 18:22:06 - Feat.: - Title: Juhoafrická republika hlási najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie 03 - Modified: 2021-12-09 08:17:54 - Feat.: - Title: JAR má za deň 20-tisíc nových prípadov koronavírusu, je to najviac od ohlásenia omikronu 04 - Modified: 2021-11-30 15:48:02 - Feat.: - Title: WHO vyzýva: V súvislosti s variantom omikron nepanikárte a zaveďte racionálne opatrenia 05 - Modified: 2021-11-29 08:49:12 - Feat.: - Title: Prečo volajú omikron super kmeň? Vylepšené vakcíny vie výrobca odoslať do sto dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:05