StoryEditor

Líder venezuelskej opozície Guaidó pripustil, že zle odhadol podporu armády

05.05.2019, 09:44
Autor:
ČTKČTK
Juan Guaidó tiež uviedol, že nevylučuje vojenskú pomoc Spojených štátov.

Líder venezuelskej opozície a šéf parlamentu Juan Guaidó v sobotu pripustil, že jeho tím zle odhadol podporu armády, keď tento týždeň oznámil záverečnú fázu zvrhnutia autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura.

Guaidó, ktorého od januára uznalo 60 krajín za dočasného prezidenta, v rozhovore s denníkom The Washington Post tiež uviedol, že nevylučuje vojenskú pomoc Spojených štátov.

Maduro v sobotu pri návšteve posádky kadetov vyzval vojakov, aby boli pripravení na možnú americkú intervenciu.

Madura stále podporuje najmä Rusko, ktorého minister zahraničia Sergej Lavrov má dnes v Moskve rokovať so šéfom venezuelskej diplomacie Jorgem Arreazom. V pondelok má Lavrov o situácii vo Venezuele hovoriť s ministrom zahraničia USA Mikom Pompeom, a to vo Fínsku na okraj rokovania Arktickej rady.

Guaidó v sobotu pripustil, že očakával väčšiu otvorenú podporu armády, a dúfal, že Maduro pod týmto tlakom a tlakom masových demonštrácií odstúpi z najvyššieho úradu.

V ňom je od roku 2013 a v posledných troch rokoch jeho režim stupňuje tlak na opozíciu, ktorá koncom roka 2015 vyhrala parlamentné voľby. OSN viní Madurov režim z porušovania ľudských práv a práv opozície aj z kolapsu domácej ekonomiky a z humanitárnej krízy.

"Potrebujeme ešte viac vojakov a tiež viac funkcionárov režimu, aby nás podporili v naplňovaní ústavy a návratu demokracie," vyhlásil v sobotu Guaidó. Tridsaťpäťročný politik denníku The Washington Post tiež povedal, že nie je pre jednostrannú vojenskú intervenciu z USA, ale že by zvážil pomoc amerických vojakov po boku venezuelských. Keby mu Spojené štáty ponúkli vojenskú pomoc, predložil by ju v parlamente, aby ju poslanci zvážili.

Podľa Guaidóa je veľa vojakov, ktorí chcú skoncovať s Madurovým režimom, majú však stále strach. Svoju úlohu zohrávajú aj peniaze. Podľa expertov citovaných denníkom El Nacional, aj napriek humanitárnej a ekonomickej kríze a americkým sankciám armádni velitelia stále dostávajú od Madurovho režimu dosť peňazí. U nižších dôstojníkov hrá úlohu obava z represií, v posledných rokoch ich skončili desiatky vo väzení. Niektorí však stále veria Madurovi aj kvôli historickej nevraživosti voči "imperialistickým" Spojeným štátom.

Venezuelská armáda má podľa denníka El País asi 123-tisíc členov, z toho 23-tisíc je národná garda.

Pochybnosti panujú o počte milícií, ktoré tvoria civilisti a penzionovaní vojaci. Maduro tvrdí, že ich sú dva milióny, Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie (IISS) ich odhaduje asi na 200-tisíc, väčšina z nich však zrejme nemá vojenský výcvik. "Mnohí z nich sú štátni zamestnanci a väčšina z nich nikdy nestrieľala," povedala denníku El País venezuelská armádna expertka Rocío San Miguelová.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:23