TureckoReuters
StoryEditor

Turecká opozícia žiada zopakovať komunálne, parlamentné i prezidentské voľby

09.05.2019, 07:05
Autor:
TASRTASR
Reagovala na rozhodnutie vyhlásiť za neplatné víťazstvo opozície vo voľbách istanbulského starostu.

Turecká hlavná opozičná strana požiadala v stredu najvyšší volebný orgán v krajine, aby anuloval výsledky marcových komunálnych volieb v 39 obvodoch Istanbulu, ako aj vlaňajších parlamentných a prezidentských volieb.

Urobila tak po rozhodnutí tohto orgánu vyhlásiť za neplatné víťazstvo opozície vo voľbách istanbulského starostu, informovala tlačová agentúra AP.

Turecká Najvyššia volebná rada (YSK) dala v pondelok za pravdu vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) na čele s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a nariadila zopakovať voľby starostu Istanbulu, kde v závere marca tesne zvíťazil opozičný kandidát Ekrem Imamoglu.

Rozhodnutie zdôvodnila tým, že na zabezpečovaní hlasovania sa podieľali aj osoby, ktoré nie sú štátnymi zamestnancami, čo je v rozpore so zákonom. Podľa AKP práve takéto nezrovnalosti ovplyvnili výsledok volieb starostu.

Opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) teraz požaduje anulovanie výsledkov aj v prípade volieb do istanbulských obvodných rád a minuloročných parlamentných a prezidentských volieb, pričom argumentuje rovnako tým, že na hlasovanie dohliadali osoby, ktoré nie sú štátnymi zamestnancami.

V istanbulských obvodoch, ako aj v národnom parlamente získala vo voľbách väčšinu AKP.

Rozhodnutie YSK o zopakovaní volieb istanbulského starostu je konečné a CHP sa nemôže proti nemu odvolať. Opozícia chce teraz poukázať na nespravodlivosť tohto postupu, hoci sa neočakáva, že by volebná rada vyhovela jej požiadavke.

CHP spochybnila nezávislosť YSK a vyjadrila presvedčenie, že členovia rady sa podvolili nátlaku Erdogana, ktorý chce podľa opozície "odcudziť" istanbulskú radnicu, aby si v tomto najväčšom meste Turecka udržal moc.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:02