StoryEditor

Putin ukázal protiraketové strely či balistické rakety. Pozrite si vojenskú prehliadku v Moskve

09.05.2019, 09:26
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Na oslavách sa zúčastnil aj predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý sedel na čestnej tribúne nad ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Rusko si dnes tradičnou vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve pripomenulo 74. výročie porážky nacistickej tretej ríše v druhej svetovej vojne.

​Defilé 13-tisíc vojakov z tribúny sledoval prezident a najvyšší veliteľ Vladimir Putin, zo zahraničných hostí bol podľa ruských médií prítomný prvý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

Na oslavách sa zúčastnil aj predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý sedel na čestnej tribúne nad ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Danko bol jediným predsedom parlamentu z členských krajín Európskej únie, ktorý sa na oslavách Dňa víťazstva v Moskve zúčastnil.

Leteckú časť prehliadky ruské velenie kvôli nepriaznivému počasiu zrušilo.

Putin v prejave k zhromaždeným vojskám obvinil nemenované štáty, že o hrdinoch východného frontu "nehanebne klamú" svojim deťom. "Dnes vidíme, ako v mnohých štátoch vedome skresľujú vojnové udalosti a povyšujú na modly prisluhovačov nacistov, ako nehanebne klamú svojim deťom a zrádzajú svojich predkov," vyhlásil ruský prezident.

Historické tanky i moderná technika

Rusko bude podľa Putina pokračovať v posilňovaní svojej brannej moci, zostáva však otvorené "spolupráci s ostatnými krajinami v boji s terorizmom, extrémizmom a neonacizmom". Podľa ukrajinských novinárov ruský prezident povedal, že k porážke nacizmu neoceniteľným spôsobom prispeli aj "starobylé ruské mestá," medzi ktorými menoval tiež Kyjev.

Na čele kolóny vojenských vozidiel vošiel na Červené námestie historický tank T-34, za ktorým sa okolostojacim predstavili dobové americké tanky M3 Lee a Sherman, ktoré boli za vojny nasadené na východný front v rámci americkej vojenskej pomoci.

Potom už nasledovala moderná vojenská technika vrátane mobilných medzikontinentálnych balistických rakiet Jars, tankov T-14 Armata, obrnených transportérov Bumerang alebo protiraketových striel S-400 a Buk-M.

Medzi novinkami tohtoročnej prehliadky boli nové obrnené osobné automobily Aurus, ktoré od minulého roka používajú najvyšší predstavitelia Kremľa vrátane Putina a ministra obrany Sergeja Šojgua.

Deň víťazstva, ktorý Rusi na rozdiel od väčšiny Európy oslavujú 9. mája, si okrem Moskvy pripomenuli obyvatelia mnohých ďalších ruských miest. Súčasťou osláv je aj akcia zvaná Nesmrteľný pluk, v ktorej ulicami miest pochodujú ľudia s portrétmi svojich blízkych, ktorí padli alebo boli zranení počas druhej svetovej vojny.

V moskovskom pochode, do ktorého sa podľa organizátorov zapojilo okolo milióna ľudí, hodlá podľa Kremľa kráčať aj Putin s portrétom svojho otca, ktorý za vojny bojoval a bol zranený pri Leningrade.

Porošenko kritizoval Moskvu

Oslavy výročia vojnového víťazstva sa dnes konali aj na Ukrajine, kde občanov v posolstve pozdravil odstupujúci prezident Petro Porošenko. "Na rozdiel od Moskvy nehodláme privatizovať spoločné víťazstvo všetkých krajín protihitlerovskej koalície. Nikto nemá právo monopolizovať víťazstvo nad nacizmom a zneužívať toto víťazstvo ako analógiu svojej imperiálnej politiky," uviedol ukrajinský prezident.

Pripomienka výročia víťazstva nad nacizmom má na Ukrajine v porovnaní s Ruskom výrazne odlišný charakter. V krajine je zakázané využívať komunistickú symboliku, podľa agentúry Unian je zmyslom ukrajinských osláv "naprávať historické mýty vytvorené sovietskou a ruskou propagandou". Oslavy sa obmedzujú na pietne akcie na cintorínoch a pri vojenských pamätníkoch, vojenská prehliadka ich súčasťou nie je.

01 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 02 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 03 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 04 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:52