StoryEditor

Gyurcsány stavil na sto krokov

17.08.2005, 00:00
Predvolebná kampaň beží v Maďarsku fakticky už na plné obrátky. Čo na tom, že najbližšie parlamentné voľby budú až na jar 2006. Vlastne to ani neprekvapuje, veď hektická aktivita hlavných súperov, často v podobe zlostnej konfrontácie, sa nezastaví celé štyri roky.

Predvolebná kampaň beží v Maďarsku fakticky už na plné obrátky. Čo na tom, že najbližšie parlamentné voľby budú až na jar 2006. Vlastne to ani neprekvapuje, veď hektická aktivita hlavných súperov, často v podobe zlostnej konfrontácie, sa nezastaví celé štyri roky. S priblížením hlasovania, keď sú voliči aspoň nakrátko pánmi situácie, sa len viac vystupňuje.
Obnovená vládna koalícia socialistov a slobodných demokratov, ktorá pred rokom po prehratých eurovoľbách dohnala k demisii premiéra Pétera Medgyessyho, aby ho nahradila nádejnejším a mladším Ferencom Gyurcsányom, nabrala nový dych s cieľom zopakovať víťazstvo z roku 2002. Vôbec to však nie je také jednoduché, ako si po vzbure predstavovali jej aktéri.
Vládu naďalej viac obyvateľov kritizuje, ako podporuje, a podobné je to aj s premiérom, iba v menšej miere. Napriek všetkým očakávaniam Gyurcsány zatiaľ stále zaostáva v popularite za lídrom opozičného Fideszu expremiérom Viktorom Orbánom, teda svojím hlavným súperom. Vo voľbách totiž pôjde do veľkej miery o ich osobný súboj. Doterajší vývoj to len potvrdzuje, keď sa už stretli v ostrej televíznej diskusii s vyrovnaným priebehom.
Výmeny na čele kabinetu i v jeho zložení dlhé mesiace neprinášali zlepšenie v jeho hodnotení ako celku a premiéra zvlášť. Gyurcsány dlhšie neváhal a vytiahol z vreca novú iniciatívu, ktorá by mala priniesť zvrat. Stavil na pôvodne ani neplánovaný program sto krokov, zameraný na široké zmeny v každodenných veciach života ľudí v mnohých oblastiach. Od zmiernenia daňovej ťarchy cez zvýšenie motivácie nezamestnaných hľadať si prácu po zvýhodnenie viacdetných rodín a mnohé ďalšie návrhy.
Vláda z tohto balíka už väčšinu krokov ,,odkráčala" a zostáva na parlamente dotiahnuť to do konca v podobe schválenia zmien zákonov. Zástupcovia vlády ani neskončili celoštátnu akciu, počas ktorej na 150 miestach vysvetľovali obyvateľom obsah novej iniciatívy (stálo to asi 150 miliónov forintov), a už začali telefonickú kampaň na tú istú tému. Dokonca sám premiér osobne krátko hovorí zo záznamu do telefónov o sto krokoch ako programe o základných problémoch ľudí. Jeho príhovor sme objavili už aj v našom bytovom záznamníku. Mal iba tú chybu krásy, že sa nepredstavil. A to by sa aj premiér rozhodne mal. Najmä keď oslovuje ľudí už aj v ich súkromí a nielen z médií.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 04:22