TASR/AP
StoryEditor

Voľby v Indii: Strana premiéra Módího oslavuje víťazstvo

23.05.2019, 16:35
Autor:
ČTKČTK
Voľby v druhej najľudnatejšej krajine na svete trvali viac ako mesiac.

Vládna nacionalistická Indická ľudová strana (BJP) premiéra Narendera Módího sa dnes vyhlásila víťazom parlamentných volieb, ktoré sa v Indii konali po etapách od 11. apríla do 19. mája. Podľa predbežných výsledkov zverejnených dnes volebnou komisiou získava BJP 300 z 543 volených kresiel v dolnej komore parlamentu, čo znamená, že si pohodlne zaistí väčšinu.

Podľa informácií agentúry AP zatiaľ nie je jasné, koľko z odhadovaných 600 miliónov odovzdaných hlasov už bolo sčítané. Konečné výsledky majú byť známe dnes večer miestneho času (popoludní SELČ), ale sčítanie sa môže pretiahnuť aj do piatku.

Opozícia priznala porážku

"Spoločne sa budeme rozvíjať. Spoločne budeme prosperovať. Spoločne vybudujeme silnú Indii pre všetkých. India znova víťazí!" napísal na twitteri Módí. Hlavný rival BJP, opozičný Indický národný kongres na čele s Ráhulom Gándhím z vplyvnej politickej dynastie, zatiaľ podľa AP vedie len v 50 volebných okrskoch.

Gándhí už priznal svoju volebnú porážku a stratu parlamentného kresla v tradičnej bašte svojej rodiny, okrsku Amethi v severoindickom štáte Uttarpradéš. Podľa indického zákona sa však kandidát môže uchádzať o poslanecký mandát vo viac ako jednom okrsku - a Gándhí vedie o viac ako 400-tisíc hlasov v súboji o kreslo v juhoindickom štáte Kérala. S najväčšou pravdepodobnosťou teda v parlamente chýbať nebude.

"Musíme počkať na konečné výsledky, ale v tejto chvíli to nevyzerá pre Indický národný kongres dobre," podotkol hovorca strany. V 545 člennej dolnej komore parlamentu volí 543 poslancov ľud a dvoch členov z radov anglo-indickej komunity menuje prezident.

Referendum o Módím

Tohtoročné parlamentné voľby boli vnímané ako referendum o vláde premiéra Módího, ktorého hospodárska politika sa v poslednej dobe stále častejšie stávala terčom kritiky. Rast teraz šiestej najväčšej ekonomiky sveta sa v poslednom desaťročí spomalil a nezamestnanosť dosiahla najvyššiu úroveň od 70. rokov minulého storočia, uviedol spravodajský server BBC.

Módího popularita však napriek tomu zostáva vysoká, čomu podľa expertov napomohlo aj nedávne napätie medzi Indiou a jej rivalom Pakistanom, ktoré vyvolal samovražedný atentát, pri ktorom vo februári v Kašmíre zahynulo 44 členov indickej polovojenskej polície.

India obviňuje Pakistan, že podporuje islamistické hnutie, ktoré sa k útoku prihlásilo, a Módího vláda ihneď podnikla rozhodné kroky a vykonala v Pakistane odvetné nálety na údajné ciele radikálov.

Sila sociálnych sietí

Indická ľudová strana podľa odborníkov tiež dobre využila moc sociálnych sietí, vrátane Twitteru, kde je Módí s Barackom Obamom a Donaldom Trumpom v trojici politikov s najviac sledujúcimi na svete.

Pred sídlom Indickej ľudovej strany sa dnes zišli stovky jasajúcich priaznivcov BJP s podobizňami premiéra Módího v rukách, volali stranícke slogany, bubnovali na bubienky a odpaľovali delobuchy. Indické akcie v reakcii na očakávané Módího víťazstvo vzrástli na rekord, uviedla agentúra Reuters.

Dvadsaťdeväťročný podnikateľ Mohit Šarma agentúre AP povedal, že India nikdy nemala takého premiéra, ako je Módí. "Keď politickí vodcovia v minulosti vyhrali voľby, sedeli v klimatizovaných miestnostiach a neboli v kontakte s obyčajnými ľuďmi. Módí je iný," uviedol Šarma.

Tridsaťdeväťročný módny návrhár Sandíp Varma vraj nie je priaznivcom BJP, ale v týchto voľbách stranu podporil. "Krajiny ako India potrebujú rozhodného vodcu a v Ráhulovi Gándhím ho občania nenašli. K Módímu nebola žiadna alternatíva," vyhlásil Varma.

Kritici Módího poukazujú na to, že terajší premiér nesplnil svoje predvolebné sľuby z roku 2014, napríklad vytvoriť pracovné miesta pre mladých Indov, a spolu so svojou voličskou základňou hinduistických nacionalistov ohrozuje sekulárny základ Indie na úkor 172 miliónov moslimov a ďalších náboženských menšín.

01 - Modified: 2019-05-13 10:34:05 - Feat.: 0 - Title: Kam mieri indická ekonomika?
01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 04 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:41