Reuters
StoryEditor

Kto zamieri na Downing Street 10? Boj o miesto Mayovej sa začal, v hre je jedna z tvárí brexitu

24.05.2019, 11:49
Autor:
mhmhschsch
Bývalý starosta Londýna a neskorší minister zahraničných vecí Boris Johnson už ohlásil svoju kandidatúru.

Už minulý týždeň šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn v liste, v ktorom oznámil koniec rozhovorov s vládou, uviedol ako jeden z dôvodov aj nadchádzajúci odchod premiérky Theresy Mayovej. Správy o odchode Mayová potvrdila v piatok a odstúpi z vedenia strany 7. júna. Začala tak hra o nástupníctvo.

​Theresa Mayová už viac ako týždeň čelila rastúcemu tlaku, aby oznámila termín, kedy opustí úrad aj vedenie konzervatívcov.

Dlho svoju rezignáciu podmieňovala tým, že poslanci predtým schvália pôvodnú brexitovú dohodu, ktorú ale už skôr trikrát zavrhli. Nakoniec ustúpila a v piatok oznámila dátum svojej rezignácie.

"Oznamujem, že rezignujem na pozíciu v Konzervatívnej a Unionistickej strane v piatok 7. júna," uviedla premiérka pri prejave na Downing Street 10. "Urobila som všetko, aby poslanci podporili moju dohodu. A stále verím, že som urobila správne."

Mayová v pozícii premiérky zostane, kým si Konzervatívna strana nezvolí nového lídra.

Ešte predtým však vypukol v rámci Konzervatívnej strany úplne otvorený boj o nástupníctvo Mayovej. Minulý štvrtok ohlásil svoju kandidatúru bývalý starosta Londýna a neskorší minister zahraničných vecí Boris Johnson.

​​Charizmatický 54-ročný politik sa pred tromi rokmi po dlhom váhaní pridal na stranu odporcov členstva v Európskej únii a nakoniec sa stal hlavnou tvárou ich kampane. Svojimi sľubmi a víziami o "žiarivej budúcnosti bez bruselského diktátu" dokázal zmobilizovať množstvo váhajúcich voličov. Johnsonovej popularite neublížilo ani to, keď vyšlo najavo, že mnoho jeho argumentov proti EÚ sa nezakladalo na pravde.

Miláčik členskej základne, neobľúbený u poslancov

V rámci budúceho súboja o miesto po Therese Mayovej je Boris Johnson považovaný za favorita radových členov strany. Tí však budú mať možnosť vybrať nového vodcu až v druhej fáze. V prvom kole vykonajú akýsi "predvýber" konzervatívni poslanci parlamentu, ktorí nominujú podľa platných pravidiel dvoch uchádzačov. Nie je však isté, že jedným z nich bude práve Johnson, ktorý sa u svojich poslaneckých kolegov neteší príliš veľkej dôvere.

Mnohí ho považujú za solitéra a oportunistu, ktorý všetko, čo robí, podriaďuje jedinému cieľu - stať sa premiérom. Niektorí skalní odporcovia Európskej únie medzi konzervatívcami pochybujú aj o tom, či Johnson v skutočnosti brexit vôbec chce.

Bývalý šéf britskej diplomacie už pred časom okolo seba začal vytvárať tím poradcov a spolupracovníkov, ktorí by mu mali v jeho vnútrostraníckej kampani pomôcť.

​Ku kľúčovým členom patrí aj austrálsky politický stratég a poradca Lynton Crosby, ktorý mu už pomáhal s víťazstvom vo voľbách starostu Londýna. Neskôr riadil volebný tím vtedajšieho premiéra Davida Camerona, keď v roku 2015 obhajoval mandát.

Rozdelená rodina

Rodinu, z ktorej Boris Johnson pochádza, brexit niekoľko rokov rozdeľuje. Jeho otec Stanley Johnson, ktorý bol kedysi europoslancom, je proti odchodu z EÚ. To isté platí aj o Borisových mladších súrodencoch, novinárke Rachel Johnsonovej a Jo Johnsonovi, ktorý bol ministrom pre vysoké školy.

V aktuálnej kampani pred eurovoľbami sa Boris Johnson neangažuje, pretože ich považuje za zbytočné. Jeho sestra naopak kandiduje. O mandát v Štrasburgu usiluje za novozaloženú stredovú stranu Change UK, ktorá odchod z Európskej únie odmieta a usiluje o druhé referendum.

Podobne ako o Johnsonovi sa špekuluje aj o kandidatúre bývalých ministrov Dominika Raaba a Jeremyho Hunta.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-12-06 12:29:07 - Feat.: - Title: Britský expremiér Johnson vypovedal o vládnej reakcii na covid-19, ospravedlnil sa pozostalým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:42