StoryEditor

Ruskí komunisti hľadajú podporu pre prijatie zákona, ktorý legitimizuje okupáciu Československa

01.06.2019, 16:55
Autor:
chochoTASRTASR
Slovenský rezort zahraničia nepredpokladá, že by návrh v ruskej Dume prešiel.

Účastníci okrúhleho stola, ktorý v Štátnej dume 30. mája organizovala frakcia komunistov, schválili vyhlásenie s výzvou k poslancom Štátnej dumy. Apelujú v ňom na poslancov, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste roku 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy.

​Ako sa uvádza v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke Komunistickej strany Ruskej federácie, na diskusii sa zúčastnilo viac ako 60 ľudí, medzi nimi bolo aj 40 "bojových veteránov" - účastníkov udalostí z roku 1968.

"Pomoc v boji proti kontrarevolučným silám"

Okrúhly stôl sa konal z iniciatívy poslanca Jurija Sineľščikova a zúčastnili sa na ňom zástupcovia všetkých parlamentných frakcií, členovia branného výboru, zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a viacerých spoločenských organizácií.

Sineľščikov vo svojom vystúpení uviedol, že účastníci operácie Dunaj, invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, konali v súlade so zákonom. Podľa neho to "boli svedomití bojovníci, ktorí úprimne slúžili svojej vlasti a záujmom krajín Varšavskej zmluvy".

Komunistický poslanec ďalej poznamenal, že "vstup sovietskych vojsk bol odpoveďou na žiadosť väčšiny členov predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a viacerých členov československej vlády" adresovanú Sovietskemu zväzu, aby "im poskytol vojenskú pomoc v boji proti kontrarevolučným silám."

Poslanec Sineľščikov, priamy účastník operácie Dunaj, pripomenul, že v Štátnej dume je návrh zákona, ktorý má uznať účastníkov vojensko-strategickej operácie Dunaj za veteránov vojenských operácií a poskytnúť im sociálne výhody v súlade s federálnym zákonom o veteránoch.

Popri sociálnych výhodách pre príslušníkov okupačnej armády zákon hovorí tiež o "oprávnenom vstupe legálne pozvanej armády ZSSR na územie ČSSR v auguste 1968," upozorňuje český internetový denník forum24.cz.

Skoré prijatie navrhovaného zákona vo svojich vystúpeniach v rámci okrúhleho stola podporili aj prvý podpredseda branného výboru Štátnej dumy Alexandr Šerin z frakcie Liberálnodemokratickej strany Ruska a člen výboru pre bezpečnosť a boj proti korupcii Nikolaj Ryžak z frakcie Spravodlivé Rusko.

Neprejde to, tvrdí Lajčákov rezort

Legitimizovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa je z pohľadu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí neprijateľné a šéf rezortu Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je pripravený túto otázku otvoriť počas budúcotýždňových rokovaní v Ruskej federácii. V reakcii na informáciu, že ruská Duma chce prijať zákon, ktorý by uznal oprávnenosť okupácie, to uviedol hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel.

Rezort však nepredpokladá, že by návrh prešiel. "Podľa našich informácií ide o opakovanú iniciatívu z dielne opozičnej Komunistickej strany RF, ktorá doteraz nikdy nemala adekvátnu podporu pre svoj návrh a všetko nasvedčuje tomu, že takisto to bude aj v tomto prípade," priblížil hovorca.

Odmietavo reaguje na iniciatívu ruských komunistov aj slovenský premiér Peter Pellegrini. Vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného práva. Od tohto nezákonného aktu sa v minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za túto historickú krivdu voči Čechom a Slovákom aj oficiálne ospravedlnili. Uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytla Pellegriniho hovorkyňa predsedu Patrícia Macíková.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že predseda slovenskej vlády bude o tejto téme hovoriť s predstaviteľmi Ruskej federácie počas svojej nadchádzajúcej návštevy.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:38