StoryEditor

Proces so Saddámom opäť odročili

28.11.2005, 23:00
Proces so Saddámom Husajnom za masakru 148 šíitov v meste Dudžajl predsedajúci sudca znovu odročil na 5. decembra. Chce tak poskytnúť obhajcom zvrhnutého irackého diktátora a ďalších siedmich obžalovaných viac času na prípravu.

Proces so Saddámom Husajnom za masakru 148 šíitov v meste Dudžajl predsedajúci sudca znovu odročil na 5. decembra. Chce tak poskytnúť obhajcom zvrhnutého irackého diktátora a ďalších siedmich obžalovaných viac času na prípravu. Zároveň chce sudca týmto odkladom poskytnúť obžalovaným čas nájsť si nových právnikov. Od začiatku procesu 19. októbra dvoch obhajcov zabili a ďalší bol zranený a ušiel z krajiny. Navyše sa niektorí obhajcovia nedostavili na pojednávanie a napriek tomu, že súd poskytol obžalovaným náhradných právnikov, najmä bývalý viceprezident Tahá Jásin Ramadán sa dožadoval práva sám určiť svojich právnych zástupcov.
Saddám mal dobrú náladu
Do prísne stráženej súdnej sály prišiel Saddám s osemminútovým meškaním. Podľa CNN mal však dobrú náladu. Meškanie vysvetlil tým, že v súdnej budove nefungoval výťah. Zároveň sa sťažoval na svojich strážcov. "Zobrali mi papiere a nemôžem si nič zapísať. Ako sa takto môžem obhajovať?" sťažoval sa Saddám sudcovi. Vzápätí sa sťažoval, že ho policajti predviedli v putách. Na sudcovu odpoveď, že to povie polícii, Saddám povedal: "Nechcem, aby ste im to povedali. Sú to votrelci a okupanti a musíte im to prikázať."
Stihli si len pozrieť videá
Podľa pôvodného plánu malo v procese s bývalým irackým prezidentom do štvrtka vypovedať približne 50 svedkov. Teraz sa ich výpovede odkladajú na budúci týždeň, pričom mnohí z nich sú ochotní vypovedať iba anonymne kvôli strachu z pomsty Saddámových stúpencov. Predpoludním si však súd stihol aspoň pozrieť video z dokumentácie BBC, ktoré bolo nasnímané po pokuse o atentát na Saddáma v šíitskom meste Dudžajl. Vidieť na ňom Saddáma, ako prikazuje vojakom, aby po jednom zobrali zajatcov preč a vypočúvali ich. Na rad sa dostala aj výpoveď dôstojníka tajnej služby za Saddámovej vlády, ktorý zomrel pred mesiacom. Na videonahrávke hovorí, že do atentátu bolo zapojených sedem až dvanásť ľudí, ale Saddámovi strážcovia zhromaždili v meste asi 400 ľudí. Vyše 140 z nich zabili a "Saddámovi osobní strážcovia sa zúčastnili na zabíjaní". Príkaz na zabíjanie však podľa neho neprišiel priamo od Saddáma, ale od jeho nevlastného brata Barzána Ibrahíma. Ten sa počas procesu sťažoval, že sa mu nedostalo náležitého lekárskeho ošetrenia po tom, ako mu diagnostikovali rakovinu. Podľa neho to je "nepriamy pokus o vraždu".
V Dudžajli žiadali Saddámovu smrť
Na procese sa zúčastnili aj dvaja noví Saddámovi obhajcovia. Jedným z nich je bývalý minister spravodlivosti USA Ramsey Clark. Clark vyhlásil, že proces by mal byť preložený do zahraničia, lebo len tam môže byť Saddám súdený férovo. V Iraku medzitým pokračovali demonštrácie za Saddáma aj proti nemu. V centre Dudžajlu sa zišli demonštranti, ktorí žiadali Saddámovu smrť. Naopak, v Tikríte, Saddámovom rodisku, žiadali zhromaždení prepustenie bývalého diktátora.
Odklad procesu znamená, že má pokračovať len desať dní pred parlamentnými voľbami v Iraku. Práve v tomto období sa očakáva ďalšia eskalácia násilia v krajine, čo určite nepridá svedkom na odvahe vypovedať. Ak by však sudca pristal na požiadavku obhajcov odročiť prípad až o tridsať dní, hrozilo by, že prípad sa bude predlžovať donekonečna.

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Historické senzácie 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zo spoločnosti 03 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rodinný svah v Turci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:14