Reuters
StoryEditor

Bezpečnostná rada OSN má päť nových nestálych členov

07.06.2019, 21:01
Autor:
TASRTASR
Vrcholný orgán OSN sa práve nachádza v období, keď má problémy nájsť zhodu v tom, ako riešiť svetové konflikty.

Estónsko, Niger, Tunisko, Vietnam a ostrovný štát Svätý Vincent a Grenadíny zvolili v piatok za päť nových nestálych Bezpečnostnej rady OSN.

Päť nováčikov bude v BR OSN pôsobiť od januára dva roky — nahradia Rovníkovú Guineu, Pobrežie Slonoviny, Kuvajt, Poľsko a Peru, informovala agentúra AFP.

Vrcholný orgán OSN so sídlom v New Yorku sa práve nachádza v období, keď má problémy nájsť zhodu v tom, ako riešiť svetové konflikty, konštatuje AFP. Rada nie je schopná dohodnúť sa na reakcii na niekoľko kríz, od Sýrie až po Mjanmarsko (Barmu), Venezuelu a Sudán.

Stálymi členmi pätnásťčlennej rady je päť krajín — Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a Spojené štáty. Majú právo veta pri akomkoľvek rozhodovaní.

Desať nestálych členov je volených do najvplyvnejšieho orgánu OSN na dvojročné obdobie. BR OSN sa zaoberá hrozbami pre svetový mier a bezpečnosť.

V tajnom hlasovaní vo Valnom zhromaždení (VZ) OSN súperilo Estónsko o kreslo vyhradené východnej Európe s Rumunskom, pričom karibský ostrovný štát Svätý Vincent a Grenadíny čelil v poslednej chvíli konkurentovi Salvádoru, ktorý sa tiež zaujímal o kreslo určené pre Latinskú Ameriku.

Ostatné tri krajiny Niger, Tunisko a Vietnam nemali protikandidáta a zvolili ich ako zástupcov svojho regionálneho bloku.

V hlasovaní 193-členného VZ OSN dostal Vietnam 192 hlasov, Niger a Tunisko po 191 hlasov, Svätý Vincent a Grenadíny 185 a Salvádor šesť hlasov.

Estónsko získalo v rozhodujúcom hlasovaní kreslo vďaka 132 hlasom, konkurenčné Rumunsko ich dostalo 58.

Pre Estónsko, ktoré postavilo kampaň na kybernetickej bezpečnosti, je to prvé pôsobenie v BR OSN, tak ako aj pre Svätý Vincent a Grenadíny. Tie prisľúbili, že budú presadzovať aktívnejší prístup v probléme klimatických zmien.

Podľa odborníka OSN Richarda Gowana zvolenie spomínaných piatich nových členov môže názorové rozpory ešte zhoršiť.

"Myslím si, že v rade budeme svedkami dosť silnej protizápadnej skupiny, čo môže vyústiť do ešte výbušnejšej diplomacie a sťažiť Spojeným štátom aj ich spojencom presadzovať cez New York rezolúcie," uviedol Gowan, riaditeľ Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG) v OSN.

"Vietnam a Svätý Vincent sa zrejme v záležitostiach ako Venezuela pridajú na stranu Číňanov a Rusov, ako to tento rok už urobili Indonézia a Juhoafrická republika (JAR)," dodal Gowan.

01 - Modified: 2024-03-23 08:34:30 - Feat.: - Title: Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o novom návrhu na prímerie v Gaze odložili na pondelok 02 - Modified: 2024-01-27 08:40:03 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN zasadne v stredu v spojitosti s rozhodnutím súdu o Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-01-17 13:07:29 - Feat.: - Title: Lavrov pricestuje do New Yorku na zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN 04 - Modified: 2023-12-05 14:08:52 - Feat.: - Title: Katarský emir žiada Bezpečnostnú radu OSN, aby prinútila Izrael rokovať o ukončení vojny v Gaze 05 - Modified: 2023-11-27 09:38:08 - Feat.: - Title: Čínsky minister zahraničia sa zúčastní na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o Izraeli a Hamase
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:53