StoryEditor

Násilie zatiaľ nehrozí

10.04.2007, 00:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Ukrajina sa už vyše týždňa zmieta vo vládnej kríze. Vyvolal ju prozápadne orientovaný prezident Viktor Juščenko, keď dekrétom rozpustil parlament a vypísal predčasné voľby. Parlament však odmietol poslušnosť a pracuje ďalej.

Ukrajina sa už vyše týždňa zmieta vo vládnej kríze. Vyvolal ju prozápadne orientovaný prezident Viktor Juščenko, keď dekrétom rozpustil parlament a vypísal predčasné voľby. Parlament, kde má prorusky orientovaný premiér Viktor Janukovyč väčšinu, však odmietol poslušnosť a pracuje ďalej. Patovú situáciu by mohol vyriešiť ústavný súd, ktorý má do mesiaca rozhodnúť o platnosti Juščenkovho dekrétu. Rozhodujúcu úlohu v boji medzi prezidentom a premiérom by mohol zohrať aj parlamentný Blok Julie Tymošenkovej, ktorá počas "oranžovej" revolúcie stále na strane Jučšenka.

Bol, podľa vás, krok prezidenta Juščenka v súlade s ústavou?
- Myslím si, že urobil jediný možný legálny krok. Politická kríza sa už nedala zvládnuť, pretože sa čoraz častejšie ozývali hlasy na zmenu ústavy, a tým aj na zmenu postavenia prezidenta. Stále počúvame, že parlamentná väčšina chce odvolať prezidenta čo najskôr. Prezident je zodpovedný za dodržiavanie ústavy a ukrajinských zákonov. Tie už boli niekoľkokrát porušené Janukovyčovou parlamentnou väčšinou, a preto mal jedinú možnosť, ako to zastaviť. Žiaľ, jeho krok prišiel príliš neskoro, ale bol jediný správny.

Mnohé médiá hovoria o tom, že prezident Jučšenko vyvíja tlak na ústavný súd, ktorý má rozhodnúť, či konal v súlade s ústavou...
- Nátlak na ústavný súd robia obe strany, prezident Juščenko aj premiér Janukovyč. Tlak vyvíjajú aj na ďalšie ústavné orgány, ako sú najvyšší súd, ústredná volebná komisia a mnohé ďalšie.

Nebojíte sa, že politický boj sa dostane do ulíc?
- V uliciach Kyjeva zatiaľ nedošlo k žiadnemu násiliu. Na námestiach je mnoho študentov a dôchodcov, ktorým zaplatili za to, aby z juhu a východu Ukrajiny (oblasti, kde má najväčšiu podporu premiér Janukovyč, pozn. red.) prišli do Kyjeva. Mnohí však využívajú pobyt na to, aby navštívili múzeá, kostoly alebo hľadajú ďalšie možnosti kultúrneho vyžitia. Preto neočakávam, že by došlo k nejakému násiliu.

Na akej strane stojí armáda a polícia?
- Som si istý, že budú ochraňovať prezidenta a budú konať presne podľa toho, čo im dovoľuje súčasná legislatíva a podľa toho, čo sa bude diať na uliciach.

Existuje nejaký kompromis, ktorým by Janukovyč a Jučšenko mohli ukončiť krízu?
- Vždy je priestor na kompromis, ale premiér už povedal, že na žiaden nepristúpi. Kompromis by tak mohli priniesť predčasné voľby, pretože by obe súperiace strany dostali čas na "rozmyslenie".

Prečo ich Janukovyč stále odmieta? Bojí sa, že by prehral?
- To si nemyslím. Mohol by dokonca získať viac hlasov ako v minulosti. No zrejme by z nášho politického spektra zmizli komunisti, bez ktorých by nemal v parlamente väčšinu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:39