StoryEditor

Nič neukážem, mával Trump s mexickou dohodou pred novinármi. Tí ju prečítali

12.06.2019, 11:41
Autor:
ČTKČTK
Z fotografií dokumentu osvetleného slnečnými lúčmi sa médiám podarilo vyčítať niektoré konkrétne údaje.

Americký prezident Donald Trump nechtiac odhalil niektoré detaily migračnej dohody s Mexikom, ktorá odvrátila uvalenie ciel na mexický dovoz do Spojených štátov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Americkým novinárom sa totiž podarilo prečítať niektoré časti z dokumentu, ktorým pred nimi šéf Bieleho domu mával.

Prezident Trump odmietol médiám vysvetliť podrobnosti k migračnej dohode s tým, že Mexiko samo v "pravý okamih" odhalí, k čomu sa zaviazalo. Detaily zmluvy však boli na liste papiera, ktorým šéf Bieleho domu pred novinármi mával.

"Tu je tá dohoda," povedal Trump. Z fotografií dokumentu osvetleného slnečnými lúčmi sa následne médiám podarilo vyčítať niektoré konkrétne údaje.

Dokument obsahoval okrem iného zmienku o "45 kalendárnych dňoch", po ktorých Spojené štáty zhodnotia vývoj situácie v oblasti migrácie po podpísaní dohody.

Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard však už skôr povedal, že zmluva jeho krajine dáva 45 dní na zníženie počtu migrantov mieriacich cez mexickú hranicu do USA.

V stredu šéf mexickej diplomacie dodal, že jeho krajina bude uvažovať o tom, že vyhovie žiadosti Washingtonu, aby Mexiko dostalo štatút bezpečnej tretej krajiny, ak sa mu do 45 dní nepodarí zastaviť migráciu do USA.

Do Mexika ako bezpečnej tretej krajiny by bolo možné migrantov zo Spojených štátov bez problémov vracať, pretože by žiadatelia o azyl museli na ceste zo Strednej Ameriky najprv požiadať o azyl práve v Mexiku.

"Status bezpečnej tretej krajiny by pripadal do úvahy, ak by sme neuspeli," povedal Ebrard. Zároveň zdôraznil, že je presvedčený, že Mexiko v snahe znížiť počet migrantov prúdiacich zo Strednej Ameriky do USA uspeje. V reakcii na uzavretie zmluvy začalo už Mexiko na hranici s Guatemalou presúvať šesť tisíc členov Národnej gardy.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:29