StoryEditor

V4 odsúhlasila Budapeštiansky kompromis

12.07.2005, 00:00

-- Za čo najskoršie prijatie rozpočtu Európskej únie na celé obdobie rokov 2007 až 2013 a za pokračovanie vyšehradskej spolupráce v doterajšej forme sa včera v Budapešti vyjadrili ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Maďarský minister zahraničných vecí Ferenc Somogyi, šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan, námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Petr Kolár a poľský štátny tajomník rezortu diplomacie Jan Truszczynski sa zhodli na tom, že spolupráca krajín V4 by mala pokračovať aj v budúcnosti. Maďarsko pozvalo na popoludňajšie rokovanie aj predstaviteľov ďalších dvoch krajín -- Rakúska a Slovinska.
Na margo maďarskej iniciatívy nazvanej Budapeštiansky kompromis, ktorým Maďarsko navrhlo riešenie pre prípadné neprijatie rozpočtu prechodným trojročným rozpočtom, Somogyi zdôraznil: "Máme záujem o takú finančnú perspektívu, ktorá čo najviac odzrkadľuje záujmy vyšehradských krajín, budeme sa snažiť o sedemročný rozpočet na základe dosiahnutia prijateľných kompromisov."
V4 odsúhlasila program ročného maďarského predsedníctva (od 1. júla), ktorého priority podľa Somogyiho sú: priblíženie činnosti V4 občanom krajín štvorky, účinnejšie presadzovanie spoločných záujmov V4 v rámci Európskej únie a aj na iných medzinárodných fórach a posilnenie modernizácie v oblastiach od infraštruktúry krajín V4 až po zahraničnú politiku a európsku politiku štvorky, pričom v programe figuruje tiež podpora západného Balkánu a Ukrajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 01:17