StoryEditor

VIDEO: Američania zverejnili zábery, ktoré majú dokazovať, že za útokmi na tankery je Irán

14.06.2019, 06:54
Autor:
ČTKČTK
K útoku na tankery v blízkosti Hormuzského prielivu strategického na prepravu ropy sa nikto neprihlásil.

Spojené štáty dnes zverejnili zábery, ktoré podľa nich dokazujú iránsku vinu na útoku na dvojicu tankerov v Ománskom zálive. Teherán svoje zapojenie do štvrtkových explózií na lodiach prevážajúcich ropu odmietol a označil americké tvrdenia za súčasť protiiránskej kampane. Americká armáda predtým oznámila, že bude brániť záujmy USA vrátane slobodnej plavby, a vyslala do oblasti torpédoborec, informovala agentúra Reuters.

O zapojenie do nového konfliktu v blízkovýchodnom regióne však podľa armádneho vyhlásenia Spojené štáty nestoja. Niektoré štáty vrátane Británie či Saudskej Arábie sa pridali k americkému tvrdeniu o vine Iránu.

​Tankery z nórska a japonska vezúce ropné produkty sa stali cieľom zrejmého napadnutia vo štvrtok ráno v blízkosti Hormuzského prielivu strategického na prepravu ropy. K akcii sa nikto neprihlásil, americký minister zahraničia Mike Pompeo ju však pripísal Iránu. Velenie armády to dnes zdokumentovalo zverejnením leteckých záberov, na ktorých je podľa USA vidieť, ako iránske Revolučné gardy odstraňujú z boku lode nevybuchnutú mínu pripevnenú magnetom, ktorá by podľa Washingtonu mohla priniesť dôkaz proti Teheránu.

USA vyslali ďalší torpédoborec

Pentagon tiež uviedol, že do oblasti vysiela torpédoborec USS Mason. Ďalší torpédoborec USS Bainbridge zostáva v blízkom kontakte s jedným z poškodených tankerov a nepripustí žiadne ďalšie napadnutia, uviedla armáda vo vyhlásení.

Irán označil americké tvrdenie za súčasť "protiiránskej kampane" a minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf ho nazval "sabotážnou diplomaciou" bez akéhokoľvek dôkazu. Iránske zastúpenie pri OSN predtým uviedlo že "Irán je pripravený zohrávať aktívnu a konštruktívnu úlohu pri zaisťovaní bezpečnosti strategických morských ciest, rovnako ako rozvíjať mier, stabilitu a bezpečnosť v regióne".

Teherán zároveň po uzavretom rokovaní BR OSN vyzval na urýchlené začatie dialógu krajín Perzského zálivu, ktorý by mal v oblasti uvoľniť napätie.

Briti varujú pred veľmi nemúdrou eskaláciou

Incident môže prispieť k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Iránom a USA, za ktorým je americké odstúpenie od dohody o iránskom jadrovom programe a obnovenie sankcií. Podľa prezidenta Donalda Trumpa nie je ani jedna strana na dohodu pripravená.

Saudská Arábia, tradičný iránsky rival v nepokojnej oblasti bohatej na ropu, sa priklonila k názoru USA, že za útokom je Tererán. Podľa saudskoarabského ministra zahraničia nie je dôvod neveriť americkému tvrdeniu, pretože Irán už v minulosti podobné akcie podnikol. USA pripísali Iránu už májovú sabotáž štyroch plavidiel pri Spojených arabských emirátoch. Priamo k mínovým útokom na tankery teokratický režim podľa agentúry AP siahol koncom 80. rokov v čase takzvanej tankerovej vojny.

Britský minister zahraničia Jeremy Hunt takisto vidí za akciou iránsku stopu a varoval teheránsky režim pred "veľmi nemúdrou eskaláciou" napätia.

01 - Modified: 2019-05-13 05:28:37 - Feat.: 0 - Title: Saudskoarabské tankery mali byť pri pobreží Spojených arabských emirátov terčom sabotáže 02 - Modified: 2019-06-13 13:29:39 - Feat.: 0 - Title: Tankery v Ománskom zálive sa zrejme stali terčom útoku, ceny ropy prudko vzrástli 03 - Modified: 2019-06-13 19:00:15 - Feat.: 0 - Title: Pompeo obvinil Irán z útoku na tankery: Cieľom je narušiť dopravu ropy
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:11