Reuters
StoryEditor

Vyšetrovanie letu MH17: Zo zostrelenia boeingu nad Ukrajinou obvinia príslušníkov ruskej armády

19.06.2019, 09:32
Autor:
ČTKČTKbajbaj
Boeing 777 smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zasiahla raketa ruského systému BUK v júli 2014.

Zo zodpovednosti za katastrofu malajzijského lietadla na linke MH17, pri ktorej v roku 2014 zahynulo na východe Ukrajiny 298 ľudí, budú súdení Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko.

Novinárom to dnes v holandskom Nieuwegeine oznámili rodiny pozostalých, ktoré sa zoznámili s detailmi chystanej žaloby. Výsledky vyšetrovania potom na tlačovej konferencii potvrdila skupina medzinárodných vyšetrovateľov.

Štvorica bude obžalovaná z vraždy, súd sa bude konať v Holandsku a začne sa 9. marca 2020. Vyšetrovatelia chcú ruské úrady oficiálne požiadať, aby umožnili ich výsluch. Vydali na nich tiež medzinárodný zatykač.

Že by Moskva troch ruských občanov vydala, je podľa názoru znalcov ruskej právnej praxe krajne nepravdepodobné. Podozrivý Charčenko sa podľa vyšetrovateľov zrejme nachádza na Ukrajine, najskôr na území ovládanom povstalcami.

Veľkoruský monarchista

Vyšetrovanie, ktoré trvá už bezmála päť rokov, bude ďalej pokračovať a vyšetrovatelia si vyžiadajú ďalších svedkov. Niektorých podozrivých identifikovala medzinárodná investigatívna skupina Bellingcat v dnešnom vyhlásení, v ktorom sú uvedené mená dvanástich údajných páchateľov vrátane Girkina, Dubinského, Pulatov i Charčenka.

Stanica Echo Moskvy už skôr uviedla, že Dubinskij a Pulatov sú príslušníkmi ruskej armády.

Jedným z hlavných podozrivých je Girkin, známy tiež ako Strelkov. Bývalý dôstojník ruskej kontrarozviedky FSB v povstaleckom Donbase v čase nešťastia pôsobil ako "minister obrany".

Veľkoruský monarchista a pravoslávny fundamentalista sa neskôr Moskve znepáčil a bol povolaný späť do Ruska. Podľa niektorých ruských médií teraz organizuje nábor Rusov pre ozbrojené jednotky separatistov.

Investigatívna skupina Bellingcat zverejnila prepis jedného z odposluchov, ktoré 17. júla 2014, v deň zostrelenia letu MH17, získala ukrajinská tajná služba SBU. Rozhovory medzi dvoma mužmi s krycími menami "Major" a "Grek" zachytávajú zmätok medzi povstaleckými vojakmi tesne po katastrofe.

Podľa Bellingcatu sa pod menom Major skrýva Igor Nikolaevich Afonin, povstalec z oddielu Bezler, ktorý spáchal samovraždu v roku 2016. Identitu Greka sa nepodarilo určiť, Bellingcat sa však domnieva, že ide tiež o člena oddielu Bezler.

Prvý hovor (16:33)

Grek: Áno, major!

Major: Takže to boli chlapci z Chornukhynu, kto zostrelil to lietadlo!

Grek: Ktože ho zostrelil?

Major: Tí z checkpointu Chornukhynu, Kozáci, čo sú rozmiestnení pri Chornukhyne!

Druhý hovor (17:11)

Grek: Áno, major.

Major: No, lietadlo sa rozpadlo vo vzduchu, v blízkosti ... ehh ... bane Petropavlivska! Prvý Náklad 200 (pozn .: vojenský žargón pre mŕtve telo) ... Našli prvý Náklad 200! Je to civilista!

Tretí hovor (17:23)

Major: Áno, Saša?

Grek: No, tak čo sa tam deje?

Major: Kruci, je to určite civilné lietadlo.

Grek: Aha. Je tam veľa ľudí?

Major: Je to zas * aný bordel. Trosky popadali ľuďom rovno na záhradu.

Grek: Čo je to za lietadlo?

Major: To som ešte nezistil, ešte som sa nedostal k hlavnej časti. Zatiaľ sa pozerám, kam dopadli prvá tela. Sú tu kusy železa, sedačiek, tiel ...

Grek: Rozumiem. Nejaké zbrane?

Major: Vôbec nič. Civilné veci, kusy lekárskeho vybavenia, uteráky, toaletný papier ...

Grek: Nejaké doklady?

Major: Áno. Študenta z Indonézie. Z Thomsonove Univerzity, do p * dele.

Girkin dnes v rozhovore pre agentúru Interfax odmietol zistenia vyšetrovateľov komentovať. Povedal len, že "ozbrojenci (z povstaleckých zón Donbasu) Boeing nezostrelili".

Objednali dodanie systému Buk

Dubinskij, údajný agent ruskej tajnej služby GRU a šéf povstaleckej rozviedky, si podľa investigatívnej platformy Bellingcat objednal dodanie komplexu Buk povstalcom. Zaisťoval tiež jeho prepravu na Ukrajinu a transport späť do Ruska.

Skupina Dubinského údajne zohrala kľúčovú úlohu v rozhodnutí o zostrelení lietadla, ktoré povstalci považovali za nepriateľské.

Pulatov bol podľa vyšetrovateľov jedným z veliteľov rozviedky separatistov a Charčenko velil ich prieskumnému práporu.

Moskva tvrdenia odmieta

Skupina vyšetrovateľov, ktorej členmi sú experti z Holandska, Belgicka, Malajzie, Austrálie a Ukrajiny, vlani dospela k záveru, že lietadlo Boeing 777 zostrelila raketa zem-vzduch Buk odpálená z priestoru ovládaného v lete 2014 proruskými separatistami.

Zbraň na miesto dopravili príslušníci 53. ruskej protivzdušnej brigády dislokovanej v Kursku.

Rusko tvrdí, že raketa Buk pochádzala z arzenálu ukrajinskej armády. Moskva argumentuje tým, že žiadny systém Buk nikdy rusko-ukrajinskú hranicu neprekročil.

Batéria, ktorá odpálila osudnú raketu, bola podľa ruských armádnych predstaviteľov presunutá k sovietskej jednotke na Ukrajinu ešte v roku 1986 a nikdy sa odtiaľ do Ruska nevrátila. Holandskí vyšetrovatelia dnes oznámili, že majú o presune Buku z Ruska na Donbas a späť dôkazy.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 05 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:54