StoryEditor

Lekárov prekvapila Merkelovej triaška. Vysvetlili, čo mohlo byť jej príčinou

19.06.2019, 13:14
Autor:
ČTKČTK
Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pri vítaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Berlíne postihla silná triaška po celom tele.

Nemecká kancelárka mala v utorok pri prijatí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského krátkodobý problém s krvným obehom, spôsobený teplom, dlhým státím na mieste aj nedodržaním pitného režimu.

Väčšinou sa na tom zhodujú nemeckí lekári oslovení nemeckými médiami. Triaška, ktorá 64-ročnú političku postihla, tak podľa nich z lekárskeho hľadiska nie je vážnym dôvodom na obavy.

Merkelovú pri vítaní Zelenského v Berlíne postihla silná triaška po celom tele. Neskôr novinárom na tlačovej konferencii oznámila, že bola zrejme dehydrovaná a po vypití troch pohárov vody je už v poriadku.

O Merkelovej, ktorá v júli oslávi 65. narodeniny, nie je známe, že by ju trápili zdravotné problémy a aj lekári po utorkovej príhode upokojujú, že zrejme nešlo o nič vážne.

Stáť na slnku je to najhoršie

Zástupca riaditeľa pohotovostnej služby univerzitnej kliniky v Hamburgu-Eppendorfe Alexander Schultze Merkelovej poukázanie na nedostatok tekutín považuje za pochopiteľné vysvetlenie.

Z lekárskeho hľadiska podľa neho nie je triaška sama o sebe alarmujúca a nedostatok vody pri súčasnom počasí nie je neobvyklý.

Informácie, že sa kancelárke po troch pohároch vody urobilo lepšie, ukazuje na to, že mohlo ísť o krátkodobý problém s krvným obehom, povedal Schultze agentúre DPA. Konkrétnu diagnózu by však podľa neho mal stanoviť poverený lekár, zdôraznil Schultze.

"Stáť v tejto horúčave dlho na slnku je pre náš organizmus to najhoršie," povedal všeobecný lekár Jens Wagenknecht redakčnej skupine Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). "Pri behu by sa to pani Merkelovej pravdepodobne nestalo," zdôraznil Wagenknecht.

Lekár vysvetľuje, že pri potení pri vysokých teplotách telo vylučuje veľa vody a soli, a je tak treba veľa piť. Okrem toho by mal človek zjesť niečo slané, aby doplnil minerály, upozornil Wagenknecht.

Pri problémoch s krvným obehom pri dlhom státí je najlepšie krátko zdvihnúť nohy, radí odborník. Túto možnosť ale kancelárka pri štátnej návšteve nemala.

Pôsobí vždy stabilne

Ďalší lekár Christoph Specht spravodajskej televízii n-tv povedal, že triaška kancelárky pravdepodobne nebola neurologického pôvodu. "Na to sa to odohralo príliš rýchlo, bolo to skrátka príliš prudké," všimol si Specht.

Podľa neho sa v organizme kancelárky dostal do nerovnováhy elektrolytický systém. "Jednoducho príliš málo pila, potom sa niečo také môže stať. U iných ľudí to prebieha ešte oveľa horšie. Potom sa rovno padne. To sa tiež často stáva práve pri takých vojenských prehliadkach, keď svieti slnko," pripomenul Specht a dodal, že Merkelová mala šťastie, že ju zachvátil iba triaška.

Bavorského všeobecného lekára Jakoba Bergera príhoda prekvapila. "Ale skôr preto, že pani Merkelová inak vždy pôsobí tak stabilne," poznamenal Berger a vylúčil, že by za triaškou Merkelovej bola vážna choroba.

Podľa agentúry DPA na dnešnom zasadnutí nemeckého kabinetu utorková príhoda už nebola žiadnou témou. Merkelová zasadnutie riadila ako obvykle. Dnes má v Goslare v strednom Nemecku naplánovanú debatu so žiakmi či prechádzku historickým centrom mesta.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:35