Reuters
StoryEditor

Trump balansuje medzi vojnovými inštinktami a radami poradcov, píšu americké médiá

21.06.2019, 12:49
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident sa zatiaľ snaží dodržať svoj predvolebný sľub o tom, že sa vyhne zbytočným vojnám.

Biely dom sa podľa amerických médií ocitol na križovatke, kedy váha medzi okázalou demonštráciou sily a sľubom vyhnúť sa ozbrojeným konfliktom. Prezident Donald Trump zatiaľ volí zdržanlivosť, ale s rastúcou agresivitou Teheránu nemusí byť také stanovisko konečné, píšu komentátori.

​Trump vo štvrtok pri stretnutí s kanadským premiérom Justinom Trudeauom povedal, že americký dron mohol byť tento týždeň v Ománskom zálive zostrelený bez vedomia iránskeho vedenia. Práve tento incident je v pozadí najnovšieho napätia. "Netvrdím, že chybu urobila krajina. Hovorím o niekom, kto je podriadený veleniu tejto krajiny a urobil chybu," povedal Trump. Nechce sa mu vraj veriť, že zostrelenie bolo zámerné.

Zatiaľ dodržiava predvolebné sľuby

Podľa serveru Politico ignoroval Trump výzvy Pentagonu a niektorých republikánskych poslancov, aby proti Teheránu tvrdo zasiahol. Namiesto toho sa rozhodol splniť svoj sľub z volebnej kampane v roku 2016, kedy sa zaviazal, že sa vyhne "zbytočným vojnám" na Blízkom východe.

Svoje rozhodnutie údajne Trump konzultoval so svojimi priateľmi vrátane moderátorov televízie Fox News. Povedal im vraj, že na vojenskú odpoveď tlačí bezpečnostný poradca John Bolton. "John miluje vojny," sťažoval si prezident a dodal, že vojna s Iránom by mohla jeho prezidentský mandát zničiť.

Opoziční demokrati reagovali s rozhorčením na správy o meniacej sa Trumpovej stratégii voči Iránu. "Dáva prednosť eskalácii pred diplomaciou bez toho aby vedel, ako sa dostať z kolotoča, ktorý roztočil," napísal na twitteri senátor Chris Murphy. "Presne sa ukázalo, prečo politika nie je hra. Prezident by mal šľachtiť intelekt a súdnosť, k terajšej situácii nikdy nemalo dôjsť," konštatoval bývalý poradca prezidenta Baracka Obamu Ben Rhodes.

Trump vo štvrtok zdôrazňoval, že zostrelený dron nebol pilotovaný. "V drone nikto nesedel. Keby mal posádku, bol by to velikánsky rozdiel," povedal v Bielom dome.

Bod obratu

Podľa komentára denníka The New York Times sa Trump ako vrchný veliteľ brannej moci priblížil k bodu obratu, keď balansoval medzi svojimi inštinktami bojovníka a radami poradcov. Zatiaľ zvíťazila zdržanlivosť. V Bielom dome však neexistuje "strategická súdržnosť", na nekompromisnej odpovedi údajne trvajú hlavne Bolton a minister zahraničia Mike Pompeo.

Trump sa však použitiu sily vyhýba. "Tí istí ľudia, ktorí nás vtiahli pred 16 rokmi do irackého dobrodružstva, teraz vyzývajú k novej vojne, tentoraz proti Iránu. Prezident je však voči tomu skeptický, veľmi skeptický," povedal televízii Fox News bývalý Trumpov neoficiálny poradca Tucker Carlson.

Americkí zákonodarcovia sa zrejme rozchádzajú v názore, či by si Trump mal v prípade konfliktu s Iránom vyžiadať súhlas Kongresu. Ukázala to v noci na dnes debata v štúdiu Fox News. Demokratický poslanec John Garamendi je presvedčený, že akýkoľvek "vojnový akt" musí mať podporu Kongresu.

​Potrebné je podľa neho aj zabezpečenie podpory zo strany spojencov. Republikán Mark Green si naopak myslí, že v prípade iránskeho útoku Trump súhlas parlamentu s reakciou nepotrebuje.

Dôrazné varovanie pred vojnou s Iránom adresovala Bielemu domu demokratická poslankyňa Ilhan Omarová, moslimka somálskeho pôvodu. "Agresori rovnako ako v Iraku využívajú falošné zámienky k vojnovým výzvam. Rovnako ako v prípade Iraku ich naše médiá majú za bernú mincu. Rovnako ako v Iraku budú umierať deti, stratené budú americké životy a svet bude menej bezpečný," napísala na Twitteri.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:08